Mediehysteri kring apkoppor – regeringen öppnar för ”smittskyddsåtgärder”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Just nu sprider svenska och internationella medier en uppsjö av nyheter kring så kallade apkoppor, som främst förekommer i västra och centrala Afrika men som på sistone även upptäckts i Europa. ”Väldigt många blir rädda” av nyhetsrapporteringen, enligt SVT. Samtidigt bekräftar regeringen att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom i Sverige för att myndigheter ska få ”tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder”.

Den senaste tiden har ett nytt virus skapat rubriker i västerländska medier. Det handlar om apkoppor, som orsakas av apkoppsvirus.

Flera fall har upptäckts i Europa, och tidigare i veckan upptäcktes ETT fall i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittar apkoppor framför allt från djur till människa, men kan i ovanliga fall överföras vid ”nära kontakt” mellan människor.

”Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC verkar överföring av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män när det gäller fall i Storbritannien. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. Sexuella kontakter utgör en risk”, förklarar myndigheten på sin hemsida.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Överst på Aftonbladet.se kan man idag läsa rubriken ”JUST NU: Klassar apkoppesmittan som allmänfarlig” samt en annan rubrik med frågan ”Är apkopporna det nya corona?”. Enligt uppgifter till tidningen är regeringen i fart med att klassa sjukdomen som samhällsfarlig.

Som toppnyhet på Expressen.se kan man i skrivande stund läsa rubriken ”WHO blixtinkallar till krismöte om apkoppor”, med vilket alltså menas att Världshälsoorganisationen kallar till ett akut möte om smittan.

”Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom” kan man läsa överst på svt.se, som fått uppgiften om att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom i Sverige bekräftad av socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, säger socialminister Hallengren i ett pressmeddelande enligt SVT.

Klassificeringen skedde på hemställan från Folkhälsomyndigheten.

I SVT Morgonstudion i morse påpekades det också att både svenska och utländska mediers intensiva nyhetsrapportering kring apkopporna gör att ”väldigt många blir rädda”. Men Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar, försöker tona ned faran.

– Jag tycker att vi borde tagga ner lite för att tala ren svenska, säger han i SVT. Vi kommer säkert hitta några ytterligare fall i Sverige, men jag tror inte att det blir ett masutbrott eller en epidemi på något sätt. Det finns inget som talar för det i dagsläget.

Enligt Ekot finns det ett tiotal fall av apkoppor i hela Europa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program