Mearsheimer: Västs Ukrainapolitik bara förstör landet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Det som Nato sysslar med när det gäller Ukraina är ”ett recept för katastrof” för landet. Det säger professor John Mearsheimer i en intervju med Judging Freedom.

Det är obegripligt hur Nato och västvärldens ledare tänker när det gäller Ukraina. Det förklarar professor John Mearsheimer i Judging Freedom.

Under onsdagen rapporterade The Telegraph att Ukraina under Nato-mötet i Washington den 9 juli kommer få höra att landet är för korrupt för att bli medlem i militäralliansen.

– Om man tittar på vad de kommer göra under Nato-mötet… Jag har läst in mig på vad vi kommer göra under Nato-mötet för att lugna ukrainarna. Vad man ser är att vi kommer gå allt längre för att göra Ukraina till en de facto-medlem av Nato, säger Mearsheimer. Vi har nått punkten där vi förstår ganska tydligt att vi inte kan göra Ukraina till en de jure-medlem, en formell medlem av alliansen. Så det vi bestämt oss för är att göra det till en de facto-medlem. Det är ett recept för katastrof för Ukraina. Det är helt galet att vi gör detta. Och idén att placera trupper i Finland är tokigt. Allt det kommer göra är att provocera ryssarna.

– Det kommer öka spänningarna i området och det kommer ge ryssarna större incitament att förstöra Ukraina, orsaka problem i Europa, orsaka problem i transatlantiska relationer och så vidare. Jag kan inte förstå hur dessa människor tänker.

Vidare hävdar den legendariska akademikern om Mellanöstern att Israel har förlorat i Gaza, men att västerländska medier inte vågar berätta detta.

– Hamas har vunnit kriget mot IDF, säger han. Ingen säger detta i mainstream-media i väst, eftersom det är politiskt oacceptabelt. Men faktum är att IDF inte har kunnat besegra Hamas.

– Hamas lever och kan fortsätta strida, fortsätter John Mearsheimer. Så de har inte besegrat Hamas. De kan inte besegra Hizbollah. Iran är faktiskt i relativt bra form. Och det finns ingenting som israelerna kan göra åt det. Och situationen på Västbanken har inte lugnat ner sig. Så israelerna befinner sig i djupa problem på flera fronter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program