Märta Stenevi kritiseras hårt på sociala medier efter SVT:s utfrågning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil MP:s Youtube-kanal

Språkröret Märta Stenevis (MP) insats i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” kritiseras och debatteras i stor omfattning på sociala medier. Under programmet ställdes hon till svars varför hon och Miljöpartiet ville avsätta Richard Jomshof (SD) som ordförande för justitieutskottet till följd av sin islamkritiska postning på X, tidigare Twitter, som han skrev den 27 juli.

I ”30 minuter” pressade Anders Holmberg det miljöpartistiska språkröret väldigt hårt. Hon fick särskilt kritik för att hon menar att det som Jomshof skriver i sin kritik mot islam går att rikta mot alla tre abrahamitiska religioner.

X-användaren Jonathan Kärre undrade om hennes påstående stämmer. En annan användare radade då upp olika citat från bibeln respektive koranen, där olika kärleksbudskap från kristendomen jämförs med citat från koranen med våldsbejakande budskap.

Andra framhåller däremot att Stenevi i och med detta håller med Jomshof i sin kritiska text mot islam som religion. Då hon implicit menar att han har rätt i sin kritik. Trots detta ville hon och Miljöpartiet avsätta Jomshof som en följd av hans uppmärksammade inlägg på X.

Under utfrågningen menar Stenevi att Jomshof har ett rasistiskt språkbruk och att han piskar upp en hatisk stämning mot muslimer. Efter utfrågningen har det uppmärksammats på sociala medier att hon själv gjort uttalanden som X-användare tolkar som rasistiska. Bland annat ett från en intervju i en poddcast i Aftonbladet där hon menade att inrikesfödda vita kvinnor måste flytta på sig för att utländska kvinnor ska få makt.

Detta fick hon stå till svars för i riksdagen då hon fortfarande var minister, där Tobias Andersson (SD) krävde svar från henne om uttalandet i en interpellationsdebatt.

Det är inte det första rasistiska uttalande som miljöpartistiska språkrör gjort. Det ökända tidigare språkröret Åsa Romson (MP) riktade bland annat under ett tal i Almedalen, under sin tid som språkrör, hat mot vita medelålders män.

– De flesta av oss här, vi är inte vita heterosexuella vita män, vi är människor, sade hon under det ökända Almedalstalet 2014.

Miljöpartiet har en lång historia för att kritiseras för rasistiska uttalanden riktat mot svenskar och vita människor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program