Malmö: Var tredje ”covidpatient” vårdas för annat

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Även på Skånes universitetssjukhus i Malmö räknas personer som covidpatienter trots att de är inlagda på grund annat vårdbehov, uppger SVT Skåne. Var tredje ”covidpatient” vårdas med covid, inte för covid. Därmed blir allmänhetens bild av hur många som är svårt sjuka i covid missvisande. Samtidigt bekräftas av sjukdomen nu är mildare.

Tidigare har Swebbtv rapporterat om att många covidpatienter som vårdas på sjukhus i Sverige egentligen är inlagda på grund av andra sjukdomar eller olyckor.

Även på SUS i Malmö är siffran felaktig.

Riktiga covidpatienter klumpas ihop med andra patienter eftersom alla som läggs in på sjukhus testas för smittan.

I torsdags låg det 78 patienter på SUS med covid, men bara 52 var inlagda för covid.

– De andra, alltså en tredjedel, hade en annan huvuddiagnos men har sedan fått ett positivt covidtest, säger Jonas Cronqvist, överläkare på infektionskliniken i Malmö, till SVT.

Därmed blir bilden av hur många som är svårt covidsjuka missvisande. Men alla belastar ändå vården, påpekar Cronqvist, eftersom de som testar positivt för covid alltid behöver omplaceras och hanteras på ett speciellt sätt.

Jonas Cronqvist bekräftar också att covid har ändrat karaktär. Tidigare var andelen allvarligt sjuka covidpatienter högre. Idag är sjukdomsbilden lindrigare, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program