Försvarsmakten stärker närvaron på Gotland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten har stärkt närvaron runtom i landet. Anledningen är det skärpta säkerhetsläget i Europa. Från Försvarsmakten framhåller man att inget förhöjt hot föreligger.

Åtgärderna som vidtas anses ligga inom vad som betecknas som normalt. Det vill säga att det inte innefattar några beredskapshöjningar.

– Det behöver inte betyda något ökat hot, men vi anpassar oss alltid efter rådande situation, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Åtgärder som vidtagits är att beredskapsenheten landade vid 18-tiden under fredagskvällen på Visby flygplats. Soldaterna och materielen kom från Norrbottens regemente (I 19) i Boden, enligt uppgifter från Försvarsmakten.

Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Andra delar av beredskapsstyrkan skickades via transporter och sedan färja över till Gotland enligt andra uppgifter. Utöver Gotland har även soldater grupperats vid till exempel Oskarshamns kärnkraftverk. Detta efter att uppgifter om drönare vid verket rapporterats.

– På Gotland kommer det med säkerhet synas, men vi omdisponerar resurser på fler platser än så. Sammantaget berör det förmågor ur samtliga stridskrafter. Vi kommer att verka i luften, på havet, under ytan och på marken på olika sätt och på olika geografiska platser., fortsätter Claesson på Försvarsmaktens hemsida.

Det är spänningarna som byggts upp i Europa och att fler ryska landstigningsfartyg i Östersjön än vanligt som gjort att Försvarsmakten gjort vissa omgrupperingar enligt Försvarsmaktens egna uppgifter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program