Magdalena Andersson (S) slår Ulf Kristersson (M) i mätning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Statsminister Magdalena Andersson (S) fortsätter att gå starkt i opinionen. Hon har större stöd som statsministerkandidat än vad oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har. Flera experter talar om Magdalena-effekten.

Svenska väljare fick svara på frågan om de ville se Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson som statsminister efter valet 2022. I enkäten av Kantar Sifo på uppdrag av TV4, som 1.318 personer svarade på, uppgav 47 procent att de ville se Andersson som statsminister. De som ville se Kristersson på statsministerposten uppgick till 34 procent. De som var osäkra eller inte visste var 19 procent av de som svarade.

– Det vi kan se är att skillnaderna har blivit större mellan Socialdemokraternas statsministerkandidat och Ulf Kristersson – än det var tidigare, säger Toivo Sjörén i en intervju till TV4.

Socialdemokraterna och statsministern går starkt i opinionen. Flera experter pekar på en Magdalena-effekt, där kontrasten mot den tidigare impopulära statsministern Stefan Löfvén är stor. Dessutom försvann det ännu mer impopulära Miljöpartiet ur regeringen efter den politiskt turbulenta hösten.

Effekterna av de tre stora pågående kriserna med fortsatt hög arbetslöshet, skenande elpriser och fortsatt omfattande gängkriminalitet är däremot frågetecken som många pekar ut som potentiella minor för regeringen.

– Jag är inte förvånad att Magdalena Andersson får lite högre just nu, men nu måste de faktiskt också visa handlingskraft i energifrågan och det har vi inte sett mycket av, menar Thoralf Alfsson i en intervju med Swebbtv Nyheter.

– Annika Strandhäll (S) som miljöminister och Khashayar Farmanbar (S) som energiminister är inte precis några starka kort. Jag tror många väljare kommer bli väldigt besvikna över avsaknaden av den handlingskraft man kanske ändå hade förväntat sig av Socialdemokraterna, nu när man slipper Miljöpartiet i regeringen, fortsätter Alfsson.

Stefan Löfvén hade under korta perioder höga förtroendesiffror detta till följd av Covid 19-hysterin som länge rådde. Dessa siffror gick sedan successivt ner till de mer normala och mycket låga siffrorna som han haft under längre tid. Hur Anderssons siffror ser ut efter vinterns energikris och eventuella politiska nederlag i en alltmer turbulent politisk riksdag återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program