Macron: USA hotar Europas industri – kan splittra väst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

USA:s inflationsreduktionslag, IRA, hotar sänka Europas industrier, har nu Frankrikes president Emmanuel Macron kommit fram till. Lagen är ”superaggressiv” mot europeiska företag, säger han enligt Financial Times.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kommit på att det USA sysslar med skadar Europa.

I början av november rapporterade Swebbtv Nyheter att Frankrikes finansminister Bruno Le Maire varnat för att USA på väg att avindustrialisera Europa genom Joe Bidens inflationsreduktionslag, Inflation Reduction Act.

Lagstiftningen gynnar nämligen produktion på amerikansk mark, vilket kan få Europas industrier att flytta sin produktion över Atlanten.

Lägg därtill de extrema energipriserna i Europa som följt av proxykriget i Ukraina. Hade Nord Stream öppnats i stället för sprängts sönder, hade Europa haft jättebillig energi.

USA:s inflationsreduktionslag innefattar gröna incitament till ett värde av 400 miljarder dollar.

Enligt Reuters betyder lagen, som godkändes i augusti, att komponenter som produceras i amerikanska fabriker leder till skatteavdrag. Likaså innebär lagen skattelättnader på 30 procent för nya eller uppgraderade fabriker som producerar så kallat förnybara energikomponenter.

Den är till för att finansiera en ”grön omställning”, och sliter åt sig investerare.

Enligt Macron kommer lagen göra det mindre attraktivt att investera i Europa.

– De senaste månadernas val, i synnerhet IRA, är val som kommer att splittra väst, säger Emmanuel Macron enligt FT och påpekar att västländers politiska agendor i stället borde samordnas och återsynkroniseras.

Den franske presidenten kallar IRA-lagen för ”superaggressiv” för europeiska företag.

Lagen kommer kanske lösa USA:s problem, påpekar han, men göra Europas problem ännu värre.

Många jobb kommer försvinna i Europa.

En tänkbar lösning skulle kunna vara att lägga till EU på listan som kan få subventioner, skriver Financial Times. Men amerikanerna verkar inte pigga på att ändra sitt synsätt, och lagen är ju redan antagen. Ett annat alternativ är att EU antar en egen liknande lag med gröna subventioner. Men det kan ju bli svårt, med tanke på att Europa saknar energi.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program