M kritiserar regeringen för att skicka för lite vapen till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bezav Mahmod/Försvarsmakten ©

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist presenterade idag ett nytt vapenpaket till Ukraina. Detta gjordes under ett förbandsbesök på Sollefteå regemente. Samtidigt får det kritik från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att vara för lite.

SVT direktsände en presskonferens från Sollefteå regemente där statsministern och försvarsministern redogjorde för ett nytt vapenpaket som innefattar artillerigranater för en halv miljard kronor, något som Ukraina bland annat har efterfrågat under en längre tid.

Under en gemensam pressträff med den ukrainska utrikesministern, Dmytro Kuleba, för två dagar sedan underströk statsminister Andersson och utrikesminister Ann Linde Sveriges fortsatta stöd för Ukrainas sak. Kuleba poängterade under pressträffen att Ukraina efterfrågar vapen. Bland annat artilleri i form av den svenska självgående och splitterskyddade haubitsen Archer. Denna förfrågan kommer inte regeringen att tillmötesgå i detta skede, däremot har regeringen givit uppdrag till Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmakten att se över hur ett långsiktigt stöd till Ukraina kan se ut. Försvarsministern har tidigare, i en intervju med SVT, öppnat upp för att vapen kan tillverkas i Sverige för att sedan sändas till Ukraina.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till TT att han anser att regeringens besked är ynkligt, då han tycker att Sverige bör skicka Archer-pjäser till Ukraina. Om det innebär att det blir nya bud vid ett regeringsskifte återstår att se, detta då inget besked ännu kommit från Sverigedemokraterna i frågan.

Beskeden från regeringen kommer precis när den ukrainska krigsmakten inlett den omtalade planerade motoffensiven som syftar till att återta den strategiskt viktiga staden Kherson. För nuvarande finns inga säkra uppgifter om offensiven är framgångsrik eller inte. Enligt Military Lab som använder sig av både pro-ukrainska och pro-ryska källor i de dagliga rapporteringarna om kriget, har vissa mindre framgångar för den ukrainska armén verifierats. Ännu har inga avgörande framgångar eller motgångar däremot kunnat bekräftas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program