Lukasjenko hotar Polen med Wagner-gruppens legoknektar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den omtalade Wagner-gruppen har återigen hamnat i fokus efter ett uttalande Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Han antydde att Wagner-gruppen kan användas till att invadera Polen.

Under ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin så sade Vitrysslands president Lukasjenko att Wagner-gruppen uttryckt en önskan om att åka på ”sightseeing till Warsawa”, enligt nyhetsbyrån Crux översättning. Han menade vidare att han förhindrat detta genom att gruppera den omtalade legoknektsorganisationen centralt i Vitryssland.

Spekulationerna vad syftet är med Wagner-gruppen i Vitryssland är flera, enligt ISW finns uppgifter på att de är där för att träna upp den vitryska armén. Flera instruktörer från Wagner-gruppen ska redan inlett övningar med den vitryska armén. Andra spekulerar i att Wagner-gruppen kan komma att utrustas igen för att inledda en andra offensiv mot huvudstaden Kiev från Vitryssland.

Enligt mil-bloggaren Weeb Union ska Wagner-gruppen ha över 30.000 man i Vitryssland och att de skulle kunna användas i en offensiv mot den ukrainska huvudstaden. ISW menar däremot i sin rapport att ISW saknar tunga vapen för att kunna inleda en sådan i nuläget.

Rapporter om ryska spaningsgrupper som är aktiva i norra Ukraina är hittills de enda militära aktionerna som konstaterats. Något som bland andra Kyiv Independent rapporterat om.

Enligt ett tal som Wagner-gruppens chef Jevgenij Prigozjin hållit inför sina legoknektar, översatt av James Porrazzo, ska Prigozjin ha sagt att Wagner-gruppen kommer få möjlighet att de kommer få möjlighet att återigen bevisa gruppens styrka.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program