Libertariansk anti-etablissemanskandidat mot seger i Argentinas presidentval

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil från Javier Mileis Youtube-kanal

Javier Milei, en libertariansk politiker, ser ut att vinna valet i Argentina. Argentina har dragits med omfattande inflation och korruption, vilket anses ha bäddat för Mileis framgångar.

Det argentinska folket genomför idag röstning i den andra valomgången i presidentvalet, som står mellan den nuvarande argentinska finansministern Sergio Massa och den liberaterianska politikern Javier Milei. Enligt AS/COA har de tre senaste stora mätningarna visat på ett relativt stort övertag för Milei i opinionen.

I Consultora från 4 november fick han 46,3 procent jämfört med Massa som får 43,1 procent. Opinionsmätningen av Proyección från 6 november pekar på att Milei leder med 44,6 procent gentemot 42,9 procent för Massa. Den tredje mätning, som är från 9 november och opinionsföretaget AtlasIntel, visar på en ledning för Milei med 48,6 procent mot Massas 44,6 procent. Andelen osäkra väljare är mellan fyra till sex procent i mätningarna och de förväntade blankröstarna mellan två till sex procent.

Effekterna av Milei som statschef anses kunna få omvälvande effekter då han i libertariansk anda vill avskaffa stora delar av statsapparaten samt statligt ägande. Politisk korrekt media jämför honom med Donald Trump, trots att likheterna politiskt skiljer dem åt rejält, då Milei är uttalad anarko-kapitalist – något Trump inte är. Politiskt korrekt media gör som alltid omfattande förenklingar när politiska aktörer ska förklaras i såväl Sverige som andra länder.

Milei är däremot likt Trump en anti-etablissemangskandidat. Många argentinare kommer troligen komma att lägga en proteströst på honom, då de etablerade politiska krafterna beskylls för landets extremt svåra situation. Det slutgiltiga valresultatet kommer att presenteras imorgon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program