Liberal media kampanjar för en rödblå storkoalitionsregering

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Liberal media har vid flera tillfällen förespråkat det som kallas för en stor koalitionsregering, alltså där landets största partier går samman för att skapa stabila majoriteter i parlamentet. I Sverige har liberal media framhållit att Socialdemokraterna och Moderaterna borde ingå denna typ av koalition för att skapa stabilitet.

Senast idag fredag var det Dagens Nyheter som lyfte detta alternativ på sin ledarsida, de anser att det krävs en handlingskraftig regering efter nästa val. Bland annat på grund av att NATO-ansökan troligen fortfarande behandlas då, detta efter att Turkiet vid upprepade tillfällen och enligt olika mediers rapportering har pekat ut Sverige som ett land som huserar vad de menar är terroristgrupper.

Tidigare i år har även Expressens liberala ledarskribent Anna Dahlberg påstått att den moderata partiledaren Ulf Kristersson och den socialdemokratiska statsministern Magdalena Andersson är lika som bär. Detta då hon menade att den socialdemokratiska regeringen snabbt närmat sig Moderaternas politiska positioner i avgörande frågor. Samtidigt varnar hon i sin krönika för att ett sådant samarbete skulle kunna gynna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som hon pekar ut som ytterkantspartier.

Expressen kampanjade under valet 2018 för att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle ingå i en stor koalition. Svensk politik har däremot ändrats i grunden de senaste valen och de två partierna samlar idag inte egen majoritet i riksdagen, de saknar fem mandat i riksdagen för att erhålla en sådan. Således skulle ingen stabil majoritetsregering komma på plats med samma valresultat i årets val som det förra valet, även de två största partierna gör upp om ett regeringssamarbete. Det är heller inte säkert att en sådan skulle klara sig förbi en statsministeromröstning i riksdagen. Däremot skulle dessa två partier få egen parlamentarisk majoritet om resultaten stämmer enligt sammanvägningar av opinionsmätningarna som bland annat Statistisk Opinion gör.

Samtidigt som liberal media vill se en koalitionsregering mellan landets två största partier, så säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i en intervju till TT att han istället vill se en bred rödgrön regering. Denna regeringskoalition ska då innefatta Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Under Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma regeringstid läckte det ut information till flertalet medier om att det var mycket ansträngda relationer mellan partierna. Vid flera tillfällen uppstod det också bråk mellan regeringspartierna inför öppen ridå. Vänsterpartiet och Centerpartiet som står långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken skulle troligen addera ytterligare schismer i ett ännu bredare rödgrönt regeringsunderlag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program