Vänsterröster kan avgöra till Le Pens fördel i presidentvalet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Rassemblement Nationals Youtube-kanal

Det blev den sittande liberala presidenten Emmanuel Macron och den nationalistiska kandidaten Marine Le Pen som går vidare till den andra rundan av presidentvalet. Det franska presidentvalet kan bli en nagelbitare.

Många har tidigare räknat med att Macron skulle vinna överlägset i den andra rundan av presidentvalet. Enligt Politicos Poll of Polls har Le Pen knappat in betydligt inför den andra valomgången. Det skiljer enligt denna mätning sex procent, men det är betydligt mindre än för en månad sedan då det skiljde hela 16 procent.

– Opinionsundersökningarna visar ett väldigt jämnt val och nyckeln är den yttersta vänstern, Jean-Luc Mélenchons väljare. Han har över 20 procent av väljarkåren bakom sig. Kan vänstern denna gång tänka sig att hellre rösta på Le Pen än en liberal globalist? Det är frågan, säger den franskpolitiska expertkommentatorn Tobias Svensson till Swebbtv Nyheter.

Macron fick 27,8 procent och Le Pen 23,2 procent i första omgången. Vänsterkandidaten Mélenchon fick 22 procent och den radikalnationalistiska kandidaten Zemmour fick 7,1 procent. Den borgerliga kandidaten Pécresse fick 4,8 procent.

Det franska valsystemet är uppdelat i två rundor, vinner ingen kandidat majoritet i den första går de två största kandidaterna vidare till en andra avgörande omgång. I förra valet vann Macron överlägset i andra rundan när han mötte Le Pen, han fick då 66 procent av rösterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program