Le Pen kan besegra Macron – mycket jämnt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

I söndags avgjordes valet i Ungern. Där vann nationalistiska Fidesz. Snart avgörs ett annat europeiskt val där globalism står mot nationalism. I det franska presidentvalet har nu nationalisten Marine Le Pen en reell chans att vinna. Det skulle få enorma konsekvenser för Europa, då Frankrike är ett av EU:s mäktigaste länder.

Inför det franska presidentvalet har utmanaren Éric Zemmour av någon anledning fått stor uppmärksamhet i media.

Men inför den första valomgången den 10 april får han bara 11 procent av rösterna i en mätning.

Det två främsta kandidaterna är Emmanuel Macron med 26 procent och Marine Le Pen med 21 procent. På tredje plats kommer vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon med 15,5 procent.

Men det är inte det mest intressanta. Det franska valet består nämligen av två valomgångarna. I den andra omgången, som hålls den 24 april, ställs de två främsta kandidaterna mot varandra. Detta ser alltså ut att bli Macron och Le Pen.

Vem vinner i så fall?

I en ny undersökning från Harris Interactive, där Macron möter Le Pen, får den senare hela 48,5 procent av väljarnas röster. Det är den högsta siffran hon någonsin fått, påpekar Reuters. Macron skulle få 51,5 procent av rösterna. Skillnaden är inom felmarginalen, även om vänsterliberalen Emmanuel Macron fortfarande står som ”trolig vinnare”.

DN skriver om flera mätningar:

”Om Le Pen ställs mot Macron i den [andra omgången, vår anm] skulle hon i dag få mellan 45 och 47 procent av rösterna, enligt olika mätningar. Klart mer än de 33,9 procent hon fick 2017.”

Precis som valet i Ungern utmålas det franska valet som en strid mellan gott och ont.

Emmanuel Macron själv varnar för att han kan förlora valet.

– Tro inte på bedömare eller opinionsmätningar som säger att det är omöjligt, otänkbart, som säger att ”valet är redan vunnet och att allt kommer bli bra”. Titta på Brexit och så många val där resultatet verkade osannolikt men faktiskt blev verklighet, förklarade den franske presidenten under ett valmöte i lördags enligt Financial Times och fortsatte:

– Faran från extremismen är ännu större idag än den var för några månader eller år sedan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program