Lantbruket under enorm press – särskild debatt i riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Allt fler jordbrukare varnar för de allvarliga konsekvenserna de höga bränslepriserna får, särskilt för diesel som jordbrukare i stor utsträckning är beroende av. Under veckan har priset skenat och idag fredag låg dieselpriset på närmare 25 kronor på många bensinmackar runtom i Sverige enligt uppgifter från bensinpris.nu.

Flera jordbrukare lägger ner och de skenande priserna innebär också att alltfler jordbrukare blir tvungna att skuldsätta sig. Vilket ökar riskerna för ytterligare nedlagda jordbruk framöver.

Svensk självförsörjningsgrad, alltså hur mycket mat som produceras inom Sverige, är på kritiska nivåer och Sverige skulle inte klara livsmedelsförsörjning vid omfattande påfrestning såsom krig.

– Vi vet att det just nu finns omkring 15 miljoner ton vete i Svartahavsområdet som blir fast där. Det påverkar världsmarknaden otroligt mycket, sa Johan Widegren (M) under debatten.

– Vad händer då i Sverige? Jo, i detta läge minskar vi vår livsmedelsproduktion. Detta är fullständig katastrof, fortsatte Widegren.

Sverigedemokraternas Staffan Eklöf menade att det behövs en annan sorts klimatpolitisk inriktning, då den nuvarande var alltför romantiserad enligt honom.

– Ska vi offra jord, skog och landsbygd för en osäker effekt på klimatet? Nej, vi måste diskutera alternativa förslag på hur vi kan minska den globala uppvärmningen.

Energi-, mat- och bränslekris, allt detta är effekten av den klimatpolitik som drivits av de flesta partierna i riksdagen. Under tiden som dessa kriser har förvärrats har det till exempel hörts allt mindre från såväl Miljöpartiet som klimatalarmisternas frontfigur Greta Thunberg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program