Lagförslaget: Förbjud ”vaccinerade” att donera blod

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv grafik

Republikaner i Montana vill nu förbjuda personer som vaccinerats mot covid-19 från att donera blod, rapporterar Newsweek. Lagförslaget får häftig kritik och sägs kunna leda till en allvarlig brist på blod i delstaten. Det kontroversiella förslaget gäller även personer som har höga nivåer av spikprotein från själva viruset, personer med långcovid.

Det är i den amerikanska delstaten Montana som republikaner driver ett lagförslag som skulle förhindra personer som tagit det så kallade covidvaccinet att donera blod.

Förslaget vill införa ett förseelsebrott för de som uppsåtligt donerar bland annat blod, plasma, vävnad, organ eller ben som innehåller ”genförändrande proteiner, nanopartiklar, högt antal spikproteiner från långcovid, eller andra isolat som introducerats av mRNA- eller DNA-vacciner, mRNA- eller DNA-kemoterapier, eller annan ny mRNA- eller DNA-farmaceutisk bioteknik”.

Enligt republikanen Greg Kmetz kommer förslaget av att människor ur allmänheten uttryckt oro över att ofrivilligt få i sig det så kallade vaccinet.

Men förslaget gäller alltså även personer som fått höga nivåer av det giftiga spiktproteinet – som ”vaccinet” får kroppen att producera – i blodet från själva viruset, från långcovid.

Enligt Cliff Numark från blodleverantören Vitalant skulle lagförslaget orsaka ”förödande skada” på sjukvårdssystemet och kunna minska mängden blod med så mycket som 80 procent.

Dessutom finns det inget test för att kunna verifiera om någon har vaccinet i sitt blodomlopp, hävdar Numark, varför en dylik lag vore omöjlig att följa.

– Vårt blod är säkert, påstår Vicky Byrd, chef för Montana Nurses Association, enligt Newsweek.

– Våra forskare och utövare, vi måste lita på dem. Vi vet vad de gör.

Samtidigt hävdar Röda Korset att bloddonationer från personer som tagit ett covidvaccin som godkänts av amerikanska myndigheter är ”säkra för transfusion”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program