”Krossa Ryssland” kan sluta med att USA krossas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dagens världsordning – USA:s ”Pax Americana” – kan rasa väldigt fort om förtroendet för detta system försvinner. Dagens finansiella system är nämligen helt förtroendebaserat, säger nationalekonomen Micael Hamberg i Swebbtvs ekonomimagasin.

Västvärldens maktelit försöker krossa Ryssland. Men i stället kan det sluta med att USA krossas, påpekar Mikael Willgert i Swebbtvs senaste ekonomimagasin.

Detta om tilliten till det nuvarande systemet förstörs.

– Vi ska veta att detta är ett kreditsystem, säger nationalekonomen Micael Hamberg i Swebbtv. Och kredit handlar bara om tillit.

– Nu är hela det finansiella systemet förtroendebaserat. Det är förtroendet för den amerikanska ekonomin och för den amerikanska krigsmakten i botten som är fundamentet, och deras ”Pax Americana” (dagens världsordning som bygger på USA:s politiska, militära och finansiella dominans, vår anm), fortsätter han. Och när det förtroendet krackelerar… Att man kunnat lita på dollarn, att man kunnat lita på pengaflödestransaktionerna och allt man byggt upp kring dollarn.

– När det förtroendet raseras kan det gå väldigt fort.

Hamberg påpekar att det finns många framstående amerikaner som kritiserat att dollarn nu använts som ett vapen. Man skulle inte ha gjort det. För då kan allt fler länder känna sig hotade.

– Känner man sig lite osäker, börjar man diversifiera. Man lägger inte alla ägg i en korg, utan man väljer att kliva ur och ha säkerheten någon annanstans.

Och förtroendet för USA kan sjunka av flera anledningar, till exempel på grund av dess stöd till Israels agerande i Gaza, som många länder ogillar.

– Då kanske de säljer sina statspapper, påpekar Willgert.

Läs också:
The Economist: Den liberala ordningen nära kollaps

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program