The Economist: Den liberala ordningen nära kollaps

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Världsekonomin klarar sig rätt bra trots allt. Kan man tycka i varje fall. Men det är på ytan. Under ytan finns en bräcklighet som kan leda till en snabb och oåterkallelig kollaps av den ”liberala ordningen” i världen, rapportera nu The Economist.

Det är den brittiska tidskriften The Economist som varnar för att den ”liberala internationella ordningen” långsamt faller samman. Och kollapsen kan bli ”plötslig och irreversibel”.

Enligt tidningen kan det vid en första anblick se ut som att världsekonomin trots allt är lugnande stabil och motståndskraftig.

Men tittar man djupare, så hittar man kritisk bräcklighet, hävdar man.

”I flera år har den ordning som styrt den globala ekonomin sedan andra världskriget eroderat. Idag är den nära att kollapsa”, skriver tidningen.

Enligt The Economist finns det ett oroande antal faktorer som kan initiera ett förfall till anarki, där starkast överlever och där krig återigen blir en utväg för stormakterna.

Och även om det inte går så långt som till krig, kan effekten på ekonomin från en ”nedbrytning av normer” vara ”snabb och brutal”, sägs det vidare.

Upplösningen av den gamla ordningen syns överallt, påstås det i artikeln, som i att globala kapitalflöden börjar fragmentera och att FN:s säkerhetsråd visat sig vara förlamat. Och de institutioner som skyddat den liberala ordningen förlorar trovärdighet allt snabbare. Amerikanska politiker har till exempel nyligen hotat Internationella brottmålsdomstolen med sanktioner om den utfärdar arresteringsorder mot Israels makthavare, påpekar tidningen.

Historien visar, skriver The Economist, att kaosartade kollapser kan inträffa plötsligt.

USA:s starka ekonomi kan visserligen få det att se ut som att världsekonomin överlever vad som helst. Men så är det inte, påpekar tidningen i slutet av sin artikel.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program