Kritiken: ”Nato är woke – och livrädda”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den amerikanska militäralliansen Nato är inte så stark som många tror och skulle inte ha en chans i ett krig mot Ryssland. Det hävdar den förre underrättelseofficeren och FN-inspektören Scott Ritter i en intervju med U.S. Tour of Duty.

Under kriget i Ukraina och i den svenska Nato-debatten har det påståtts att Nato inte är så starkt som många tror. Militäralliansen har bland annat kallats för en ”papperstiger”.

Men vad betyder egentligen det?

Den förra vapeninspektören hos FN, Scott Ritter, kanske har ett svar på det.

Han menar bland annat att Nato saknar logistik, ammunition, bränsle och tillräckligt erfarna trupper. Ryssland har däremot roterat sina soldater genom det pågående kriget.

– Vi vet inte hur man slåss en sån här strid. Men vår arroganta militärelit sitter och svärtar ner ryssarna. Förhoppningsvis slipper de möta Ryssland på slagfältet. Ryssarna har den duktigaste militären som världen sett på länge. De är väldigt dödliga och farliga. Och de är mycket väl utrustade. De kommer inte få slut på stridsvagnar, ammunition eller bränsle. De har allt.

Enligt Ritter har Ryssland skaffat sig total kontroll över slagfältet i Ukraina, och kan alltså byta ut sina styrkor successivt. De får vila. Samma möjlighet har Ukraina inte haft.

– De har tillbringat hundra dagar i frontlinjen, säger han om de ukrainska styrkorna. De är utmattade och hungriga, och de fattar dåliga beslut på grund av detta. Och de är demoraliserade, eftersom de blir slaktade.

Men Ryssland var extremt förberett, och har några av världens bästa stridstrupper.

– USA och Nato behöver vakna upp. Tror ni en polsk värnpliktsarmé kan matcha detta? Nä. Tror ni danskarna, holländarna, tyskarna kan göra det? Detta är inte Wehrmacht. Det är moderna woke-tyskar, som inte kan slåss, fortsätter han.

– Nato är inte redo att slåss. De har en handfull av enheter. De baltiska stridsgrupperna har en extremt begränsad defensiv stridsförmåga. De är helt inkapabla till offensiva operationer. Polen kan knappt komma ut ur sina baracker. Tack vare sitt strategiska djup skulle de kanske kunna försvara sig mot ett ryskt anfall, men de kan inte gå på offensiven. Det kan inte Rumänien heller.

Nato har ”noll offensiv kapacitet”, påstår Scott Ritter.

Inte heller den amerikanska militären har tillräcklig offensiva kapacitet, hävdar han, förutom några tungt bepansrade brigader, som dock brister i artilleri.

Ukrainakriget har i stort sett varit ett krig av artilleri. Och motståndet är mycket tuffare än de krig som Nato varit inblandade i de senaste decennierna.

– USA kan inte slåss mot Ryssland. Nato kan inte det, säger han och fortsätter:

– Det här kriget är väldigt ammunitionsintensivt. Ukraina har använt lager från Sovjettiden. De hade månader av lager, men nu är allt borta. Det har använts, eller förstörts av Ryssland. Ryssland skjuter 60.000 artillerigranater per dag. Det är mer än vad vi sköt under hela Kuwaitkriget, och de är redo att kriga ända fram till slutet av det här året. De har ammunition för ett halvår framåt. Ryssland gick in i det här kriget förberedda. De har logistiken. Nato har ingen logistik alls. Om Nato gick in i ett krig idag hade de haft slut på ammunition efter en vecka. De hade haft slut på bränsle efter två veckor. Sen då?

Nato skulle inte heller klara av kurvstrider, alltså flygstrider, under särskilt lång tid, enligt Scott Ritter. Man kanske vinner strider i början, men Ryssland kommer ha mer ammunition. Och sätter USA in F-35:or i striderna kommer Nato definitivt förlora, påstår han. Planet skulle bara ”gå sönder och stå på marken som mångmiljonskräp”, säger Ritter.

– Vi är inte förberedda. Men vilka är förberedda? Ryssland. De har många flygplan, och många luftmissiler. Ryssarna vet vad de håller på med. Nato gör inte det. För detta är inte det Nato som fanns förr i tiden, då de kunde skicka ut en och en halv miljon välutbildade och välutrustade trupper vid frontlinjen redo att slåss direkt. Nej. Detta är woke-Nato. Detta är det Nato som fick stryk i Afghanistan. Detta är Nato som inte kan organisera sig ur en papperspåse. Men vi ska förvänta oss att de kan slåss mot Ryssland?, säger han sarkastiskt.

– Nato känner till det här, och de är livrädda. För Ukraina kommer att förlora det här kriget. I och med det äts Natos strategiska djup upp. Likaså deras lager av ammunition och utrustning. Även om Nato hade kunnat slåss, så de hade inte haft något att slåss med.

– Jag skulle vilja vara en fluga på väggen under Nato-toppmötet i slutet av månaden. För de kommer inte tala om samma sak som de talade om för en månad sedan. Då talade de om seger, nu kommer de tala om Ukrainas totala nederlag och Natos förnedring.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program