Kristersson: Vi lät Sverige förfalla i våld ”trots tydliga varningstecken”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ulf Kristersson. Foto: Riksdagen

Sverige ser ut att slå nytt rekord i antalet människor som skjuts ihjäl i landet. Men det blodiga samhällsförfallet har pågått under lång tid och har inte varit någon hemlighet. Tvärtom har ”vi låtit det här växa fram i Sverige under lång tid trots att vi har sett tydliga varningstecken”, säger Moderaternas Ulf Kristersson om skjutningarna till Expressen.

Det är i en intervju med Expressen på måndagen som Moderatledaren Ulf Kristersson diskuterar skottlossningarna i Sverige och det faktum att det redan skjutits ihjäl 31 personer hittills i år.

Det senaste dygnet sköts det ihjäl ytterligare två personer i Varberga i Örebro. Nära brottsplatsen ligger flera förskolor som håller stängt idag på grund av morden, skriver SVT.

Enligt Kristersson har våldet inte uppstått från tomma intet, utan det har vuxit fram under lång tid. Man har låtit det växa fram trots tydliga varningstecken.

– Jag tror att vi låtit det här växa fram i Sverige under lång tid trots att vi har sett tydliga varningstecken och trots att vi skulle kunna ha haft en annan lagstiftning som hade kunnat stoppa detta, säger han i Expressen.

Enligt Kristersson kan skjutningarna, som nu sker lite överallt i Sverige, leda till att folk blir ”genuint otrygga”. Helt oskyldiga kan numera hamna i en skottlossning, förklarar han.

De många skjutningarna förmedlar också en bild av att staten förlorat våldsmonopolet, vilket han tror är farligt. Polisen lyckas inte ens lösa brotten. Att staten har ett fungerande våldsmonopol är en väldigt viktig del av rättsstaten, påpekar Moderatledaren.

Han är också trött på att höra om hur ”oacceptabelt” våldet är. Samtidigt tror han att svenskarna är trötta på det ”politiska spelet” i Sverige som bara innehåller snack men inte ger några konkreta förändringar. Enligt Ulf Kristersson är det hans parti som har lösningen på problemet. Det kommer inte bara bli prat utan högerpartierna kommer skrida till handling, enligt M-ledaren.

– Jag har med mig en sida i politiken som kan få nånting gjort, det är stor skillnad, säger han och hävdar att han samlar fyra eniga partier i frågan.

Enligt Kristersson går politik inte ut på att tycka saker, utan att göra saker.

Så vad är då lösningen, enligt partiledaren? Att ta efter Danmark och bland annat anställa fler poliser samt ge kriminella längre fängelsestraff.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program