Kristersson: ”Mycket ligger utanför den formella staten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

När det gäller den nationella säkerheten ligger mycket ”utanför den formella staten”, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff på måndagen.

Det var när regeringen presenterade sin nya så kallade nationella säkerhetsstrategi på måndagsmorgonen som man fick en fråga från TV4 Nyheterna angående kommunikationen mellan privata aktörer, näringslivet och myndigheter.

– Förr i tiden, när det nu var, så var nationell säkerhet kärnstatligt, förklarade statsminister Ulf Kristersson. Det var saten som hade ansvar. Det är det fortfarande. Det är en kärnstatlig uppgift. Men det är mycket som ligger utanför den formella staten. Det finansiella systemet. Riksbanken är viktig, men alla bankerna och finansiella företag. Ta de försvarsindustriella företagen. Ta telekombolagen, för att bara ta några helt uppenbara saker, som ju är otroligt intimt förknippade med nationell svensk säkerhet för att kunna klara av kriser.

– Och det här gör ju att det nationella cybersäkerhtscentret måste lära sig att samarbeta mellan superstatliga och superhemliga saker med privata företag som levererar tjänster som är viktiga för att klara av den här kedjan. Det är ganska nytt ändå, fortsatte han.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program