Ungern: Dumt av väst att förvandla Ukraina till en militärbas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Laszlo Kover. © Foto: Isac Nóbrega/PR (CC BY 2.0)

Det var ett ”strategiskt misstag” att förvandla Ukraina till en militärbas riktad mot Ryssland. Det säger det ungerska parlamentets talman Laszlo Kover i InfoRadio, enligt RT.

Det är Laszlo Kover, talman i det ungerska parlamentet, som nu riktar skarp kritik mot hur västvärlden hanterat Ukraina.

Efter den ryska invasionen i februari, som Kover fördömer, blev Europas så kallade politiska eliter ”av någon anledning entusiastiska av att förstöra Ryssland ekonomiskt och politiskt”.

Makteliten i EU valde att ”skapa en ny järnridå”, hävdar han.

– Jag tror att västvärlden gjorde ett strategiskt misstag när man försökte inte bara ta bort Ukraina från Rysslands intressesfär, utan också förvandla det till en stor befolkning och militärbas mot Ryssland, säger han.

Men sanktionerna har inte lyckats. Åtminstone inte om syftet var att skada Ryssland. Sanktionerna har nämligen, menar talmannen, ”skadat Europa mycket mer än Ryssland”.

Enligt Laszlo Kover borde centraleuropeiska länder gör allt de kan för att inte bli ”den östra periferin av ett nordatlantiskt imperium”.

Kover anser att Ukrainakonflikten bör lösas på ett fredligt sätt och påpekar att det ”optimala scenariot” för Europa är ett ”europeiskt fredssystem där allas säkerhetsbehov beaktas”.

Under onsdagen hävdade samtidigt Rysslands president Vladimir Putin att ukrainska politiker, journalister och andra offentliga personer som sökte dialog med Ryssland efter den USA-ledda statskuppen i Ukraina 2014 utsattes för ”terror”.

– Varje politiker, journalist eller icke-statligt organiserad individ som höjde sin röst till förmån för att utveckla band med Ryssland dödades helt enkelt på gatorna och ingen utredning följde.

Den nya regimen efter 2014 tillämpade en ”terrorpraxis, skamlöst och fräckt”, säger Putin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program