Ryska ekonomin påstås gå bättre EFTER sanktionerna – ”Vi belönar Ryssland”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Guy Verhofstadt. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

Det går inte så bra för EU:s så kallade sanktioner. Effekten är negativ, mindre än noll, påstår EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt. ”Vi belönar Ryssland”, dundrar han Twitter.

Effekten av EU:s sanktioner är mindre noll. Ryssland tjänar alltså mer pengar.

Åtminstone om man ska tro EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt.

”En bild säger allt. Nio sanktionspaket och effekten är mindre än noll! Vi belönar Ryssland för dess krig mot oss!”, skriver han i ett ilsket inlägg på Twitter.

Verhofstadt hänvisar till en artikel i Politico, som hävdar att EU:s sanktioner visserligen minskat exporten till Ryssland. Men samtidigt har importen ökat i värde på grund av högre priser.

”Medan EU:s sanktioner minskade exporten av högteknologiska varor till Ryssland, ökade värdet på importen, särskilt energi och andra råvaror, markant, särskilt på grund av högre priser och pandemiåterhämtningen. Det månatliga värdet av importen toppade i mars och sjönk stadigt, och nådde i oktober nivåerna före krisen”, står det i artikeln.

Enligt Politicos diagram, som redovisar import av alla ryska varor till EU-länder mellan februari-augusti 2022, ökade EU:s handel med Ryssland under förra året, trots sanktionerna.

EU-länderna ”fyller fortfarande Putins kassa”, står det.

Sverige sticker dock ut. Den svenska importen från Ryssland har minskat med hela 60 procent under 2022, mer än något annat land.

I en helt annan statistikartikel på Politico från december 2022 kan man läsa att EU-handeln med Ryssland har ”minskat avsevärt” som ett resultat av sanktionerna, ”även om den fortfarande är något högre i värde än förra året på grund av skyhöga energi- och råvarupriser”.

Guy Verhofstadt ”beklagar att den ryska ekonomin gått bättre till följd av de sanktioner som införts av EU”, rapporterar Al Mayadeen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program