Krigsdelegationen genomförde övning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Krigsdelegationen genomförde igår en övning avseende dess roll i totalförsvaret. Krigsdelegationen övertar riksdagens funktion om ordinarie riksdag inte kan sammanträda vid krig eller krigsfara. Sverige har efter den så kallade strategiska timeouten påbörjat arbetet att återupprätta totalförsvaret.

Vid krig eller krigsfara ska hela samhället kunna ställas på krigsfot. Det vill säga att samhällets samlade kraft ska mobiliseras för att kunna vinna ett krig. Totalförsvaret består av en mängd myndigheter, frivilligorganisationer och däri ska även det privata näringslivet ingå.

Krigsdelegationen är den del av Sveriges totalförsvar. Totalförsvaret började avvecklas i och med den så kallade strategiska timeouten som inledes år 2000, detta då inget potentiellt militärt hot mot Sverige ansågs existera. Dels nedmonterades stora delar av den militära förmågan i Sverige, men mindre känt är att civilförsvaret mer eller mindre avskaffades. Alltså den del som bland annat samordnar civila myndigheter, kommuner, länsstyrelser, näringsliv och frivilligorganisationer.

Efter den ryska annekteringen av Krim ändrades däremot den svenska försvarsdebatten radikalt och försvarspolitiken fick snabbt en ny inriktning, där totalförsvaret aktualiserades och därmed fick Krigsdelegationen återigen en vital roll. Under gårdagens övning, vilket var en seminarieövning, fick de som är en del av Krigsdelegationen en genomgång av vad dess roll i totalförsvaret är. Krigsdelegationen deltog även under förra årets totalförsvarsövning som kallades Totalförsvarsövning 2020. Vilket var den första totalförsvarsövningen på över 30 år.

Moderna krig har påvisat behovet av att kunna mobilisera i princip hela samhället bakom krigsinsatsen för att kunna vinna ett krig. Civilbefolkningen måste också skyddas, därav behov av till exempel skyddsrum. Sjukvården måste kunna fortsätta fungera även under mycket stor press. Elnätet måste kunna repareras och hållas igång i den mån det är möjligt och likaså måste till exempel vattenförsörjningen säkras. Detta är bara några axplock ur vad som räknas till ett lands totalförsvarsförmåga. Politiskt har totalförsvaret getts en framträdande roll under debatter och seminarier under de senaste åren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program