Kriget stegras: SD vill skicka stridsvagnar till Ukraina ”så fort som möjligt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Stridsvagn 122. "Leopard." Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Sverigedemokraterna vill gå längre än regeringen och skicka stridsvagnar till Ukraina. Och det måste ske omgående, meddelar nu partiet, rapporterar SR Ekot.

Det är i en intervju med Ekot som Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson och vice ordförande i försvarsutskottet, Sven-Olof Sällström, ger beskedet att hans parti vill skicka stridsvagnar till Ukraina.

Och det ska ske ”så fort det är möjligt”, anser han enligt SR.

Stridsvagnar krävs för att kunna återta terräng, förklarar Sällström. På frågan om detta inte kan eskalera kriget, svarar han bara att det tvärtom är Ryssland som eskalerar.

I nuläget kommer Sverige inte skicka Leopardvagnar, även kallade stridsvagn 122, till Ukraina. Det har försvarsminister Pål Jonson (M) sagt. Men det är inte uteslutet att det sker i framtiden.

Detta är Sverigedemokraterna kritiska till.

– Det är nu de behöver dem. Tillsammans med de andra länderna borde Sverige bidra med stridsvagnar till Ukraina, säger Sven-Olof Sällström till Ekot.

– Detta är en process som måste påskyndas. Vi ska gå hand i hand med övriga länder i Europa och Norden, påpekar SD-toppen vidare.

Däremot är Sven-Olof Sällström glad över att den nya regeringen skickar avancerade vapen till Ukraina. Den förra regeringen skickade mest överskottsmateriel, säger han. Men man skickar alltså inte stridsvagnar. Och det är SD kritiska till. Stridsvagnarna behövs nu, påpekar Sällström.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program