Kriget stegras: SD vill skicka stridsvagnar till Ukraina ”så fort som möjligt”

Stridsvagn 122. "Leopard." Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Sverigedemokraterna vill gå längre än regeringen och skicka stridsvagnar till Ukraina. Och det måste ske omgående, meddelar nu partiet, rapporterar SR Ekot.

Det är i en intervju med Ekot som Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson och vice ordförande i försvarsutskottet, Sven-Olof Sällström, ger beskedet att hans parti vill skicka stridsvagnar till Ukraina.

Och det ska ske ”så fort det är möjligt”, anser han enligt SR.

Stridsvagnar krävs för att kunna återta terräng, förklarar Sällström. På frågan om detta inte kan eskalera kriget, svarar han bara att det tvärtom är Ryssland som eskalerar.

I nuläget kommer Sverige inte skicka Leopardvagnar, även kallade stridsvagn 122, till Ukraina. Det har försvarsminister Pål Jonson (M) sagt. Men det är inte uteslutet att det sker i framtiden.

Detta är Sverigedemokraterna kritiska till.

– Det är nu de behöver dem. Tillsammans med de andra länderna borde Sverige bidra med stridsvagnar till Ukraina, säger Sven-Olof Sällström till Ekot.

– Detta är en process som måste påskyndas. Vi ska gå hand i hand med övriga länder i Europa och Norden, påpekar SD-toppen vidare.

Däremot är Sven-Olof Sällström glad över att den nya regeringen skickar avancerade vapen till Ukraina. Den förra regeringen skickade mest överskottsmateriel, säger han. Men man skickar alltså inte stridsvagnar. Och det är SD kritiska till. Stridsvagnarna behövs nu, påpekar Sällström.