Kriget eskalerar – Putin: ”Västeliterna gör allt för att bevara sin dominans”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Kriget i Ukraina eskalerar. Ryssland mobiliserar nu 300.000 reservister, som ska sättas in mot Ukrainas Nato-tränade trupper. Rysslands president Vladimir Putin säger att han kommer använda alla medel som krävs för att ”försvara Ryssland och vårt folk”.

I ett tal till nationen på onsdagsmorgonen förklarade Rysslands president Vladimir Putin en partiell mobilisering i landet, närmare bestämt 300.000 reservister, eller drygt 1 procent av Rysslands fulla mobiliseringspotential, skriver RT.

Bakgrunden är västvärldens vapenleveranser och Natos träning av Ukrainas styrkor, som gjort striderna i östra Ukraina allt tuffare.

Europa har försett Ukraina med ett militärt strategiskt djup.

Enligt Putin har Ryssland försökt hitta en fredlig lösning i Ukraina under många år, men att en sådan lösning förhindrats av västerländska makteliter. Och försöken att stoppa fredsförhandlingar ska ha fortsätt även under kriget.

– Västerländska eliter gör allt för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och undertrycka alla suveräna och oberoende utvecklingscentra, så att de kan fortsätta att brutalt påtvinga sin vilja på andra nationer och folk, och påtvinga sina falska värderingar, säger han idag.

– Deras mål är att försvaga, splittra och i slutändan förstöra vår nation. De säger nu öppet att de 1991 lyckades dela upp Sovjetunionen och att det är dags att göra samma sak mot Ryssland, som ska delas upp i många olika regioner vilka skulle hamna i dödlig fejd med varandra.

Enligt Putin har dessa eliter satt in ”hela den västerländska militärmaskinen” i Ukraina.

– Om vår nations territoriella integritet hotas kommer vi använda alla medel vi har för att försvara Ryssland och vårt folk. Detta är ingen bluff.

Vladimir Putin har redan skrivit på en order för mobilisering. Den kommer alltså ske omedelbart. De som mobiliseras är militära reservister och de som fullgjort nationell tjänstgöring.

Den ryske ledaren anklagar västmakter för att återigen har förhindrat fredsförhandlingar i våras.

– Efter att vissa kompromisser [med Moskva] uppnåtts, fick Kiev en de facto direkt order att avbryta alla överenskommelser. Fler vapen pumpades in i Ukraina. Kievregimen satte in fler gäng av internationella legosoldater och nationalister, militära enheter utbildade enligt Natos standard och under de facto kommando av västerländska rådgivare.

I våras var en fred på för att väg förhandlas fram, avslöjade Foreign Affairs i en artikel i oktober:

”Enligt flera tidigare höga amerikanska tjänstemän som vi talat med verkade ryska och ukrainska förhandlare i april 2022 preliminärt ha kommit överens om konturerna för en förhandlad interimsuppgörelse: Ryssland skulle dra sig tillbaka till den position man hade den 23 februari, då man kontrollerade en del av Donbassregionen och hela Krim, och i utbyte skulle Ukraina lova att inte söka medlemskap i Nato och istället få säkerhetsgarantier från ett antal länder.”

Så vad gick fel? I början av maj rapporterade Ukrainska Pravda att Storbritanniens dåvarande ledare Boris Johnson kom på blixtbesök i Ukraina. Han ville inte se förhandlingar med Ryssland.

”Enligt våra källor nära Zelensky kom Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som närmast utan förvarning dök upp i huvudstaden, med två enkla meddelanden. Det första var att Putin är en krigsförbrytare, han ska pressas, inte förhandlas med. Och det andra var att även om Ukraina är redo att underteckna några avtal om garantier med Putin, så är de (Storbritannien och USA, vår anm) inte det”, skrev tidningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program