Krav på högre bidrag till asylsökande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Debatt om ersättningsnivåerna för asylsökande har aktualiserats i och med de ukrainska flyktingvågorna. Regeringen säger blankt nej till höjda bidragsnivåer, medan andra partier har ett annat synsätt.

Efter att generaldirektören för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, flaggade för att det finns risker för att flyktingar kan utnyttjas om inte bidragen höjs, i ett inslag med Ekot, skapade detta debatt. Regeringen meddelar däremot att den inte har några planer på att höja dagsersättningen.

Foto: Faksimil regerigens webbtv (Mikael Ribbenvik, GD Migrationsverket)

Enligt nuvarande regler får en vuxen asylsökande 71 kronor per dag om denne saknar gratis mat, alternativt 24 kronor om mat ingår på asylboendet. Inrikesminister Anders Ygeman menar i en intervju i Sveriges Radio att det vore en dålig idé av Sverige att ha ”väsentligt högre” ersättningar än vad andra europeiska länder har. Det har aldrig tidigare varit ett problem problem för Socialdemokraterna att öppna pengapåsen för asylsökande och även illegala invandrare. Det gäller alltså inte längre, utan åtminstone denna gång ska pengaregnet över asylsökande utebli.

Två partier som vill se ökade bidrag till asylinvandrare är Miljöpartiet och Vänsterpartiet, frågor partierna drivit länge.

Till Sveriges Radio säger Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson att partiet anser att nivåerna är väldigt låga.

– De här grundläggande behoven, de finns där. Sen är det självklart så att de här dagpenningnivåerna är väldigt, väldigt låga och de har inte uppräknats sedan 1994, säger Ludvig Aspling (SD) till Sveriges Radio.

Foto: Faksimil riksdagens wewbbtv (Ludvig Aspling (SD) i riksdagsdebatt)

Av intervjun framgår inte om Sverigedemokraterna vill höja ersättningen, är nöjd med den eller vill se över den. Enligt Sveriges Radio vill de se över ersättningen och eventuellt höja den om ett år. Swebbtv Nyheter har kontaktat Sverigedemokraternas pressavdelning för ett klargörande, men svar har uteblivit från partiet.

Även asylsökande som inte kommer från Ukraina skulle omfattas utav en sådan höjning av bidragen, då bidraget är generellt och gäller alla asylsökande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program