Konservativa valframgångar i Spanien – men regeringsbildningen är osäker

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bilder: Bildsammansättning av bilder från Pixabay ©

Det konservativa partiet Partido Popular (PP) i Spanien har vunnit 136 mandat i Spaniens parlamentsval, detta enligt Politico. Det nationalistiska partiet Vox backade i parlamentsvalet efter att PP närmat sig Vox politik.

PP samlade 33,1 procent av stödet och ökade med nästan 13 procent jämfört med valet 2019. Vox blev med knapp marginal tredje störst med 12,4 procent, de tappade från förra valet då de samlade 14,1 procent av väljarkåren bakom sig. De spanska socialdemokraterna ökar från 28,0 procent under valet 2019 till 31,7 procent i årets val. Radikalvänsterkoalitionen Sumar samlade 12,3 procent av rösterna.

Som det ser ut nu kommer det krävas stöd från småpartier för att samla stöd för en ny spansk regeringsbildning. PP och Vox får tillsammans 169 mandat, men det krävs 176 mandat för att bilda majoritet. Bland annat har det baskiska nationalistpartiet samlat 5 mandat och det katalonska separatistpartiet samlar 7 mandat. Regeringsbildningen blir därför troligen svår för både höger- och vänsterblocket.

Sveriges Radio och Public Service får som vanligt omfattande kritik för att inte rapportera balanserat, utan lägger fokus på vänsterfrågor. Såsom till exempel HBTQ-lobbyns agenda.

Det viktigaste i spanska valet är hbtq-personers rättigheter. Det tycker iallafall Ekot för det är det enda de rapporterar om, skriver Twitter-användaren Jan Lindberg.

På senare tid har konservativa och nationalistiska krafter vunnit mark runtom i Europa, men det är många som kritiserar flera av dessa för att inte leva upp till förväntningarna. Bland annat har Georgia Melonis nationalkonservativa regering fått omfattande kritik i omgångar på sociala medier för att vara alldeles för slapp gällande migrationspolitiken. Särskilt efter att den italienska regeringen ställt sig bakom EU:s kritiserade migrationspakt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program