Konservativ seger i Finland: Sanna Marin får gå – och ”grönt” klimatparti rasar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Finlands statsminister Sanna Marin. © Foto: Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia (CC BY 2.0)

Socialdemokraterna och Sanna Marin förlorade söndagens val i Finland. Dåligt gick det också för landets så kallade gröna parti, som backade kraftigt. Segrare blev i stället konservativa och nationalistiska krafter.

Finlands statsminister, socialdemokraten Sanna Marin, har erkänt sig besegrad i söndagens val.

Största parti blir i stället Samlingspartiet som får 20,8 procent, eller 48 mandat. Därefter kommer Sannfinländarna på 20,1 procent och 46 mandat. Först på tredje plats landar Socialdemokraterna med 19,9 procent, eller 43 mandat.

Samtidigt backar ”De gröna” med 4,5 procentenheter till sju procent, vilket motsvarar sju färre mandat jämfört med valet för fyra år sedan.

– En enorm valförlust. Det ser inte bra ut för klimatkrisen. Nästa regering måste också jobba för klimatet, säger De grönas partiledare Maria Ohisalo till Yle.

Det troliga är att Samlingspartiet kommer försöka bilda regering med nationalistiska Sannfinländarna.

– Det är det mest troliga. Det lär bli en högerkonservativ vändning, lite som Tidöpartierna i Sverige, säger Lucas Dahlström, Nordenkorrespondent på Yle, i SVT.

I sociala medier är många glada att Sanna Marin får gå.

”Finlands premiärminister Sanna Marin besegrades. En WEF-docka mindre”, skriver en person på Twitter och syftar på hennes engagemang i World Economic Forum.

”Goda nyheter! Young Global Leader Sanna Marin har förlorat det finska riksdagsvalet och är inte längre en ung global ledare”, skriver en annan och syftar på hennes deltagande i WEF:s program Young Global Leaders.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program