Klimatdebatten ”vår tids narcissism” – det ”handlar egentligen inte om klimatet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den så kallade klimatdebatten handlar egentligen inte om klimatet, utan om människors behov av att ”känna sig goda”. Det säger Jan Blomgren, professor i kärnfysik, i Swebbtv.
– Det här har blivit en sekulär religion, säger han. Det har blivit en ersättning för en religiös tro. Det har blivit ett annat sätt att känna en gemenskap som är universell.

Vad handlar egentligen klimatdebatten om? Inte klimatet, enligt professor Jan Blomgren.

– Jag tycker mig kunna se att vi börjar få sekulära religioner i samhället, säger han i Swebbtv.

Människor behöver nämligen något att tro på, och få känna sig som en del av ett större sammanhang. Att ”inte bara vara isolerade öar ute i oceanen”, påpekar han.

– Idag handlar mycket av detta om att rädda klimatet, fortsätter Jan Blomgren. Att rädda klimatet har blivit en livsuppgift.

Sedan hänvisar han till ett program som nyligen sändes i SVT, där klimatet diskuterades.

– Vad jag noterade var att det var åtta personer som skulle prata om klimatfrågan. Och det var ingen av dem som satte det i perspektiv. Det var flera, nästan alla skulle jag vilja säga, som pratade väldigt mycket om Sveriges och sin egen roll i det hela, hur viktigt det var att Sverige gör X, Y och Z, hur viktigt det var att enstaka människor gör X, Y och Z. Allt för att rädda klimatet.

– Men ingen av dem tog upp det faktum att Sverige står för en tusendel av världens utsläpp av de gaser som sägs påverka klimatet. En tusendel. Netto är det faktiskt noll i stort sett därför att Sverige har växande skog som absorberar ungefär lika mycket som vi släpper ut. Så Sverige som land gör faktiskt nästan ingenting när det gäller klimatet.

Dessutom diskuteras i debatten så kallade åtgärder för att ”rädda klimatet” som knappast gör någon skillnad och tvärtom kan vara kontraproduktiva.

– Men det spelar ingen roll i den här debatten. För det handlar egentligen inte om klimatet. Det handlar om vårt behov av att känna oss goda och betydelsefulla. Det var notabelt att de här personerna pumpade upp sig själva och sin egen betydelse. Att ”vi går före”, att ”vi ska visa världen”, och att ”det vi gör kommer andra följa efter”. Nä. Så kommer det naturligtvis inte bli. Så betydelse är inte du, lilla vän. Det här har blivit en sekulär religion. Det har blivit en ersättning för en religiös tro. Det har blivit ett annat sätt att känna en gemenskap som är universell.

Jan Blomgren nämner Friedrich Nietzsches antagande om att ”gud är död” och att det är människan som dödat honom samt den tyska filosofens begrepp ”övermänniskan”.

Blomgren menar att Nietzsche misstolkats. Det var inte ett ideal som Nietzsche förkunnade.

– Jag tror han gjorde en observation. Det Nietzsche såg var att om vi inte tror på något stort utanför oss själva, vad händer då? Ja, vi behöver fortfarande tro på nånting. Vi gör oss själva till gudar. Vi sätter oss i guds ställe. Det var det han menade med ”übermensch”. Vi gör oss till övermänniskor, för att vi måste tro på nånting. Och här har vi vår tids narcissism. Vi har gjort oss själva till gudar. Vi dyrkar oss själva. Vi står i teve och talar om hur goda vi är för att vi är för klimatet och predikar åtgärder som inte spelar roll i sammanhanget.

Professorn påpekar dock att han inte pratar om huruvida klimatförändringarna är verkliga eller inte. För den aspekten är han inte expert på.

– Men jag noterar att de inblandade personerna blåser upp sin egen betydelse något alldeles oerhört, säger Jan Blomgren i Swebbtv.

– Vi vill gärna göra oss till gudar, men nä, vi är faktiskt inte gudar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program