Kenny förnedringsrånades i sex timmar – åtalades sen för ”hets mot folkgrupp”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kenny Friberg, 21, rånades, misshandlades och utsattes för sexuellt övergrepp av ett invandrargäng i Malmö. Det brutala förnedringsrånet pågick i hela sex timmar. Kenny lyckades fly genom att hoppa ner i Malmö kanal. Efter händelsen fortsatte förnedringen i det svenska rättssystemet. När domstolen upprepade gånger tillät de åtalade att hånskratta åt Kenny Friberg gav 21-åringen själv tillbaka genom att ”heila” i rättssalen, förklarar Kenny Friberg i en intervju med Swebbtv. Detta tog rättssystemet på största allvar och dömde Kenny för hets mot folkgrupp. Invandrarna gick nästan helt fria.
– Vi fick säga hejdå till vår mamma i fem minuter i ett rum i tingsrätten. Sedan skickades vi med full fart upp till en annan stad, säger Kenny Friberg i Swebbtv.

Det var i augusti för fyra år sedan som Kenny Friberg blev misshandlad och rånad av invandrare i Malmö.

Han trodde han skulle dö, men lyckades till slut fly genom att hoppa i kanalen.

”En tidig morgon i augusti hjälper räddningstjänsten en sönderslagen tonåring upp ur Malmö kanal”, skrev Kvällsposten i en artikel i september.

Det hela började på en skolgård där Kenny Friberg befann sig med några kompisar, berättar han i Swebbtv. Han kände igen en av förövarna från skoltiden.

– Jag satt på en cykel och han ville hälsa. När jag räckte fram handen fick jag en smäll i ansiktet så jag trillade bakåt och ner från cykeln. När jag sedan skulle resa mig tog han fram en pistol och laddade den på platsen. Han påstod att jag var skyldig honom 30.000 kronor. Jag förstod ingenting. Men vi vågade inte säga emot, så det var bara han som talade. Då kom hoten, och första slaget med magasinet. Än idag har jag en stor bula i bakhuvudet, säger Kenny Friberg till Swebbtvs Mikael Willgert.

– Sedan eskalerade det ännu mer. Mina kompisar bara kollade på, ingen sa nånting. Därefter började förnedringen. Han satte pistolen i munnen på mig och filmade. Jag skulle klä av och på mig upprepade gånger. De skulle beställa saker i mitt namn, så jag fick slå in mina uppgifter. De tog mina märkeskläder och de satte glödande cigarettfimpar mot min kropp. Det var många slag med pistolen och grova ord. Sedan skulle jag säga saker som han ville, till exempel att jag skulle betala pengarna.

Hela händelseförloppet pågick i sex timmar.

Vid midnatt kom det in en tredje gärningsman som Kenny aldrig hade sett innan.

– Han gick direkt fram till mig och sa att jag skulle betala pengarna. Sedan började han slå och sparka mig. Det var den värsta personen. Han använde ett ännu grövre våld än de andra, förklarar Kenny Friberg.

Kenny fick hårda sparkar i huvudet och på revbenen, som ledde till tre frakturer på revbenen. Kennys ena öga blev helt igenmurat, han kunde inte öppna det.

– Sedan tvingade den första gärningsmannen mina vänner att sparka mig. Det var också en förnedring. De använde mitt skärp. Jag blev piskad av mina egna vänner. De vågade inte ingripa eftersom det fanns en pistol, fortsätter han.

När det rörde sig andra människor i närheten av skolgården flyttades misshandeln till en annan plats en bit bort. Där utsattes Kenny för ett sexuellt övergrepp med colaflaskor, säger han. Kenny Friberg tror att åtminstone någon ur allmänheten förstod vad som pågick, men ingen ringde polisen.

Efter den utdragna förnedringen och misshandeln ville den första gärningsmannen att de skulle gå hem till honom. Men då, under ett ögonblick när gärningsmannen inte hade full koll, lyckades Kenny fly. Han sprang det fortaste han någonsin sprungit, säger han, och hoppade sedan ner i vattnet.

Men mardrömmen slutade inte där. Efter händelsen fortsatte förnedringen i det svenska rättssystemet, berättar brottsoffret.

De utpekade gärningsmännen kunde åtalas, men två av männen friades, medan en av dem dömdes till sex månader på en SIS-anstalt, vilket dock sattes ned till fyra månader på grund av straffrabatt. Kenny Fribergs kompisar vittnade inte.

21-åringen fick också ett skadestånd på 30.000 kronor.

Innan rättegången riktades dödshot mot Kenny och hans syster från en person som Kenny upplevde som mycket farlig, vilket ledde till att polisen satte in personskydd.

– Det var den mest komiska rättegång jag sett, säger Kenny Friberg i Swebbtv. Gärningsmännen kunde kommunicera med varandra. De skickade snus till varandra. Och gärningsman nummer tre kunde kommunicera med tecken, alltså med sina händer, med sin familj som satt bakom pansarglas. En av dem gick ut och ringde samtal. Det skrattades väldigt mycket, men det blev inga åtgärder mot det.

Kenny kände inte att han hade domstolen på sin sida.

– Gärningsmännen hade mer makt över rättegången än vad jag, domaren eller åklagaren hade. Och domaren sa fel namn på mig hela tiden. Han sa Kevin i stället för Kenny. Gärningsmannens advokat somnade nästan till, och ibland var det knäpptyst i rättssalen för att domaren läste papper. Så det var en ganska sjuk rättegång.

Under rättegången hånskrattade de tilltalade högt åt Kenny när rätten spelade upp filmen som visar brottsoffret med en pistol i munnen. Den filmade hade också spridits i sociala medier. Men inte ens då blev det några åtgärder från rättens sida, enligt Kenny Friberg. Filmen spelades upp gång på gång, och förövarna fortsatte hånskratta. Till slut fick Kenny nog.

– I stridens hetta ställde jag mig upp och gjorde Hitlerhälsning och skrek ”Sieg Heil” två gånger. Jag ville kränka dem tillbaka, eftersom de kränkte mig varje gång filmen spelades upp. Det var inget jag hade bestämt innan. Men jag ville ha ”pay back”. Och det gjorde stor effekt i rättssalen. Gärningsman tre reste sig och gick mot mig, och då började jag gå mot honom. Men min syster puttade bort mig. Då tryckte domaren på larmknappen för första gången på 20 år, som det stod i en tidning. Sedan kom ordningsvakter som tryckte ner gärningsmannen i stolen. Men han puttade undan två av dem så de flög iväg. Men de lyckades få tillbaka honom i stolen.

Den så kallade tredje gärningsmannen blev inte straffad för detta heller, enligt Friberg.

Men däremot blev Kenny Friberg åtalad och dömd för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp till 1.500 kronor i böter.

Efter rättegången fick Kenny Friberg och hans syster skyddat boende och identitet.

– Vi fick säga hejdå till vår mamma i fem minuter i ett rum i tingsrätten. Sedan skickades vi med full fart upp till en annan stad. Jag har haft skyddad identitet i tre och ett halvt år totalt.

Idag, fyra år senare, tänker Kenny Friberg inte så mycket på den hemska händelsen. Han har genomgått en stor utveckling, säger han.

– Jag har gjort min historia till en inspiration för många. Det är inte många som vågar gå ut på det sätt jag gjort. Det är viktigt att man pratar. Det är en stor lättnad att sjunga ut. Min historia är min drivkraft till det jag gör idag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program