Kennedy: Krigsgalenskapen måste upphöra – fram med vettiga politiker

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Robert F. Kennedy Jr © Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

USA måste återgå till att vara en riktig världsledare. En verklig moralisk auktoritet. Det anser Robert F. Kennedy Jr. För det är man inte idag, hävdar han. Tvärtom. Man har tvingat in världen i en farlig tribalism där de som inte accepterar USA:s maktelit är onda.

Det är i en kampanjfilm som den demokratiska presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. tar avstånd från den krigspsykos som råder bland västvärldens politiker.

Han hänvisar till den personliga brevväxling som hans farbror, USA:s tidigare president John F. Kennedy, hade med Sovjets dåvarande ledare Nikita Chrusjtjov under kalla kriget.

I dessa brev fanns förnuft och resonlighet, vilket enligt honom saknas hos dagens politiker.

– I det första brevet från Chrusjtjov skrev han att vi alla befinner oss på en ark, förklarar Robert F. Kennedy Jr. Vi kan inte bygga någon annan. Jorden är en ark, som vi måste bevara. Frågan är nu om vi är villiga att göra samma sak idag, eller ska vi sitta fast i en självrättfärdigande berättelse där Amerika är kategoriskt goda och våra motståndare oåterkalleligt onda?

– Om vi sitter fast där, kommer alla andra länder också göra det. Det är inte bara Amerika som fastnat i ett good guy/bad guy-tänkande, utan det är ett exempel som vi satt för resten av världen. Detta tribalistiska ”oss mot dem” sliter isär oss.

Enligt Kennedy styrs USA av en maktelit som saknar moralisk auktoritet.

– När vi tar första steget mot fred kommer vi återigen bli en sann världsledare, en moralisk ledare, en moralisk auktoritet. Det kräver inte mycket, det kräver ett första steg.

”På höjden av det kalla kriget utbytte min farbror John F. Kennedy 26 mycket personliga brev med den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov. I sitt första brev sade Chrusjtjov till min farbror att jorden är en ark – och vi måste bevara den. Genom denna korrespondens insåg min farbror och Chrusjtjov att de båda ville ha fred, men att de var omgivna av en underrättelseapparat och av militärer som ansåg att krig inte bara var oundvikligt, utan också önskvärt”, förklarar Robert F. Kennedy Jr närmare på Twitter.

”Sextio år senare är mina mål desamma. Att gå bortom detta förenklade ’vi mot dem’-tänk, att prata med våra motståndare och att bevara denna vackra ark. När Amerika tar de första stegen mot fred kommer vi återigen att bli en sann världsledare och en sann moralisk auktoritet.”

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program