Katja Nyberg (SD) krävde svar om antalet poliser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD) ställde justitieminister Morgan Johansson (S) mot väggen i riksdagen angående att antalet poliser i förhållande till befolkningsstorleken sjunker. Justitieministern menade trenden kommer att vända, då antalet poliser per capita kommer att öka enligt ministern.

Sveriges poliskår blir allt mindre i förhållande till befolkningsstorleken, måttet brukar omnämnas poliser per capita. Nyberg tog upp detta under en riksdagsdebatt med justitieministern förra veckan.

– Polismyndigheten har anställt tusentals nya personer, men det ska även vägas in att befolkningen i Sverige har ökat och att kriminaliteten har ökat. Antalet polisanställda har ökat med 20 procent, men antalet utbildade poliser har bara ökat med 3 ½ procent, pekade Nyberg ut.

– I yttre tjänst har det faktiskt blivit färre poliser, och många slutar efter en kort tid, speciellt i storstadsregionerna. År 2015 fanns det 9 726 i yttre tjänst, och 2019 var det 9 049 poliser i yttre tjänst. Det är en minskning från 94 till 88 poliser per 100 000 invånare, fortsatte Nyberg.

Justitieministern som har en vana att göra felaktiga förutsägelser och påståenden menade att han tror antalet poliser per capita kommer att öka.

– Från och med i år kommer också antalet poliser per capita, alltså antalet poliser per invånare, att öka. Även den siffran kommer att kunna nå all-time-high. Vi kommer alltså inte enbart ikapp själva befolkningsutvecklingen, utan vi ökar också antalet poliser per invånare, menade ministern.

Johansson påstod 2002 till TT när han tillträdde som folkhälsominister att knarket i Sverige skulle vara borta inom 10 år. Han menade även 2017, till DN, att samhället var på väg att knäcka den organiserade kriminaliteten, istället för att det inträffade eskalerade skjutningarna och bombdåden till följd av den organiserade brottsligheten. Nya rekord i våldsdåd radades upp från 2017 och framåt. Detta är bara två exempel där ministern kommit med grovt felaktiga uttalanden.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program