KATERINA JANOUCH:
Morgan Johansson kräver att du sätter skrattet i halsen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker.”

Texten ovan är plockad från sajten bliintelurad.se och skapad av den socialdemokratiska regimen för att fostra svenska folket. Målsättningen är att skapa ett samhälle där ingen längre vare sig ifrågasätter makten, vågar sig på att driva med en samtid som för länge sedan överträffat dikten eller ens får sig ett gott skratt.

Ja, vi var många som igår satte skrattet i halsen när vi blev varse vad Morgan Johansson slösar våra skattepengar på. Just när man inte trodde det kunde bli tokigare i Sverige så höll Morgan Johansson ännu en presskonferens där han förklarade att vi behöver skyddas från olämpliga åsikter och mumlade något diffust om ryssen. Trots att kritiken mot regeringen kommer främst från missnöjda svenskar, som ser sitt land gå sönder som ett resultat av inkompetenta politiker som Johansson själv. Samma Johansson som varnar för lögner är den som mest skamlöst ljuger sitt eget folk i ansiktet och som saknar såväl förmåga som vilja att börja åtgärda allt det som är fel i vårt land.

De flesta av oss trodde det rörde sig om ovanligt skickligt tillspetsad satir. Men vi kunde verkligen hålla oss för skratt när vi med fasa insåg att regeringen faktiskt menar allvar med sin anti-humor-kampanj. Det är Orwell och 1984 i nutida tappning. Det går knappt att ta in att Sveriges regering försöker kontrollera hur och varför vi skrattar. Åt vad, och kanske när. Att man på ett mästrande vis anstränger sig för att skapa en bild av att satir, ironi och humor är något skadligt.

George Orwell. Foto: Wikipedia

Jag ska berätta vad det får mig att associera till. Nämligen till kommunismens diktaturer. Där var det också strikt förbjudet att skratta åt diktatorn och diktaturen. Detta för att maktmissbrukare alltid vetat att ett skratt är som att dra ner deras byxor. Humorn exponerar det sjuka och måste därför kvävas. Inte konstigt att fundamentalister hatar glada, skrattande människor. Skrattet kan vara dödligt när de som hotas av humor får panik. Den franska satirtidningen Charlie Hebdos begåvade tecknare fick betala ett högt pris när de idkade tecknad satir med islam som måltavla. Ett attentat mot tidningen skedde den 7 januari 2015 och resulterade i tolv döda och elva skadade. Även vår egen nyligen hädangångne Lars Vilks, konstnären med provocerande bilder av en viss profet, hade i många år levt under ständigt dödshot med ett pris satt på sitt huvud då han vågat utmana lättkränkta krafter som inte vet hur man drar på mungipan.

Den nya Myndigheten för Psykologiskt Försvar (MPF) inrättades så sent som 1 januari 2022 och blev i folkmun omedelbart döpt till ”Sanningsministeriet” men har inte riktigt hamnat i rampljuset förrän nu. Ministeriets mål är att bland annat kartlägga och analysera ”påverkansoperationer, ryktesspridning och lögnaktig propaganda” om Sverige, enligt regeringens hemsida. Dessutom ska Sverige skyddas från ”desinformation”. Kanske är det där jag blir som mest förvirrad. Att den socialdemokratiska regeringen vill skydda oss från desinformation, innebär det att de tänker avskaffa sig själva? Eftersom de värsta lögnerna och desinformationen i Sverige faktiskt är det som produceras från landets yttersta maktelit. Det finns många exempel och där är Morgan Johansson faktiskt en av de värsta desinformatörerna själv. Han ljuger lika friskt som ogenerat och har till och med blivit KU-anmäld och fälld för bland annat sina lögner om invandringen 2020.

Morgan Johansson påstod att anhöriginvandringen minskade snarare än ökade efter att reglerna lättats upp. Konstitutionsutskottet konstaterade att Morgan Johanssons uttalande var felaktigt. Men det var bara en av alla hans vinklade, falska och hycklande uttalanden. Morgan Johansson har till och med kallat nätjättar som Facebook och Google till möte för att strypa yttrandefriheten. Han säger sig vara mot hat och hot på nätet. Samtidigt är hans själv en av de ministrar som använder nedsättande språk och smutskastar sina meningsmotståndare å det grövsta på sociala medier, i gott sällskap med sin före detta partner, tillika miljöminister Annika Strandhäll. Samma Strandhäll som ljugit om sina skulder hos Kronofogden. Vi har en statsminister som anlitat svart städhjälp, vi har utbildningsminister Ekström som lagt tillrätta PISA-undersökningen, vi har energiminister Farmanbar som KU-anmälts för sina lögner om kärnkraften, vi har Lena Hallengren som ljuger om Corona, vi har tidigare haft Transportstyrelseskandal och Stefan Löfven som lovat att massinvandringen ska bli en förtjänst längre fram …

Vi har public service som i princip är Socialdemokraternas egna mediekanaler, kanske därför partiet lagt ner sitt Twitterkonto då de i stället fritt kan sprida sin politiska propaganda via Sveriges Radio och Sveriges Television. Mycket av det som sprids där är långt ifrån det opartiska uppdrag man har. Tvärtom har public service satt i system att desinformera, och inte bara på svenska. En av den senaste tidens största medieskandaler är hur de översatt Ebba Buschs uttalande om islamister till muslimer på såväl somaliska som arabiska och därigenom själva gjort sig skyldiga till såväl en påverkanskampanj mot en partiledare samt ökad polarisering gentemot Sveriges för flera stora invandrargrupper.

Ändå ska det satsas tio miljoner på att kontrollera det offentliga samtalet så att det inte glider Socialdemokraterna ur händerna. Så att inte något olämpligt påverkar politiska beslut och gud förbjude vad människor tycker!

På MPF:s sajt kan man klicka sig vidare till något som heter bliintelurad.se. Där får vi lära oss att skratt kan vara skadligt. Vi kanske tycker en nidbild av en politiker är rolig? Som till exempel den virala storm som uppstod efter att Centerpartiets Martin Ådahl gjorde bort sig i SVT där han försökte släta över hedersvåld och ljög friskt om att hundratusentals muslimer var poliser och läkare (det finns 24 000 poliser och runt 44 000 läkare i Sverige och nej, de flesta av dem är inte muslimer). Men MPF lär oss nu att det är olämpligt att driva med maktens aktörer. Skrattet kan skada oss. Roliga ”memer” lurar oss att dela sådant som inte är strikt Socialdemokratiskt. Vår humor, och skrattet som Morgan Johansson finner stötande, måste stävjas till varje pris.

Lustigt nog avslöjade Dagens Nyheter i februari att generaldirektören för Morgans Johanssons Myndighet för Psykologiskt Försvar, Henrik Landerholm, skickat sekretessbelagda uppgifter till privata e-postkonton. Uppgifterna bedömdes vara så känsliga att de skulle kunna skada Sverige om de röjs. ”Att hantera uppgifter på det här sättet innebär att de är lättare att inhämta av främmande makt,”, sa Kim Hakkarainen, expert på säkerhetsskydd vid Försvarsmakten, till DN.

Är det inte lite typiskt Sverige? Ingen ser något komma. Alla har varit naiva. Allt är helt oacceptabelt och förtjänsten kommer längre fram! Haveristen Landerholm som rekryterats av Bagdad Bob Johansson skulle vi kunna göra mycket kul av. En slokörad Landerholm, sittandes tillsammans Med Morgan Johansson, under Sanningsministeriets paraply, muttrandes surt att det minsann inte är roligt att göra sig lustig över att man sätter bocken till trädgårdsmästare!

Skrattar bäst som skrattar sist.

KATERINA JANOUCH
programledare och kolumnist Swebbtv, författare och journalist, aktuell med satirboken ”Helt Oacceptabelt” som du kan köpa här

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program