KATERINA JANOUCH:
Hur många elchocker tål svenska folket?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vintern spås bli torr och svinkall och därmed en rejäl elchock för svenska folket, eftersom de bindgalna Socialdemokraterna ivrigt påhejade av sina gröna talibankamrater inom Miljöpartiet lagt ner fullt fungerande kärnkraft utan att ha någon vettig reservplan. Som av en slump går det knackigt för de ynka kärnkraftverk som finns kvar, det är reaktorstopp på reaktorstopp och inte bara i Sverige utan även i Europa. Nästan så man kan misstänka att allt hänger ihop. Vad jag undrar är när det är nog? När brister det för svensken? Är det när hela familjen sitter och fryser ihjäl i en snödriva?

Håll i hatten för vi går en riktig krisvinter till mötes. Lagom tills vi är ruinerade efter julens utgifter kommer det i januari dimpa ner elräkningar som är flera gånger större än de som kommer i december, varnas vi. Frankrike har problem med sina kärnkraftverk, och måste importera el från Tyskland. Tysklands elmarknad sitter ihop med vår elmarknad, och behöver importera el. Här i Sverige står kärnkraftverket Ringhals 4 stilla, och stoppet förlängs flera veckor i vinter. Nu i december kommer också den största reaktorn i Sverige, Oskarshamn 3, att stå stilla några veckor. Det påverkar priserna på vår el. För tänka sig, elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt. Och vad innebär det? Jo, att Miljöpartiets älskade vindsnurror kommer stå stilla… kanske kommer de behöva avisas. Med hjälp av helikoptrar. Och glykol. Miljövänligt, eller? Knappast.

Elen för en normalvilla i södra Sverige ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för 20 000 kWh. I januari kan det smälla till med över 12 000 kronor för en månads elförbrukning. Uppåt 40 000 kronor för första kvartalet 2023… Lägg till höjda räntor, den dyra maten, bensinen, samt förstås inflationen, så inser du att vi ligger risigt till. Politikerna står och predikar att vi alla måste hjälpas åt men de själva sitter tryggt, dem går det ingen nöd på. men jag kan lova att vi är många som känner oss blåsta och dragna vid näsan av vallöften som inte infriades. I stället höjs skatten på el och finansministern Elisabeth Svantesson tvår sina händer. Som om det vore något slags naturlag. Jag undrar var smärtgränsen går? Hur ska folk ha råd att leva?

Vi lever verkligen i en sjuk tid när politikerna slipper ta ansvar och folket verkar hjärntvättat och kuvat bortom alla gränser. Ljugtidningarna och deras kompisar inom opinionsinstituten med sina riggade ”undersökningar” basunerar ut att stödet för de rödgröna är rekordhögt. Ja, tjena. Folket blir rånat och misshandlat och vänder andra kinden till och vädjar, snälla, slå oss mer! Hårdare! Att statsmedierna har sin egen agenda där de försöker säkra makten åt sina vänner inom vänstern är inte längre en konspirationsteori. För du tror väl inte att det bara är i USA som politiker dikterar vad som ska få publiceras på sociala medier och på de stora medieplattformarna? Sedan Elon Musk förra veckan exponerade det som kallas för Twitter Files besannas varje foliehatts värsta farhågor om hur maktens kvinnor och män censurerar medieflödet och stryper yttrandefriheten. Det är inte bara som vi trott. Det är långt värre.

Men tillbaka till vår svenska verklighet, vintern och den katastrofala energiförsörjningen. Magdalena Andersson, Per Bolund och deras inkompetenta rödgröna gäng försöker få oss att tro att den svindyra elen som tvingar människor från hus och hem är den nuvarande regeringens fel och det passar fint att hänga ut Ebba Busch som en syndabock. Andersson & co hoppas att vi alla ska vara så dumma i huvudet att vi glömmer att det är hennes partipolitiska beslut som lett till att vi sitter på pottan. Ungefär som när ungdomsgänget vandaliserar en villa och så får lillebror som inte ens varit hemma, skulden. Städa upp! I minst åtta år har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ihop med Vänstern och Centerpartiet saboterat Sveriges energiförsörjning och nu kräver de såsom opposition att Kristerssons regering ska ordna upp allt på några futtiga månader. Men visst, delvis kan jag hålla med. Kristerssons regering skulle kunna göra massor på kort tid. Det är en myt att allt inom politiken måste ta så lång tid. Det måste det inte alls. Beslut kan fattas snabbt och förverkligas lika hastigt. Om viljan och kraften finns. Men den verkar tyvärr saknas. Det enda vi serveras är löften om att man ska tillsätta nya utredningar. Vad är det som ska utredas? Att folk inte har råd att leva längre?

Hur lättlurat är folket? IKEA lanserar begreppet ”wattjägare” och gör reklam för värmeljus och varma filtar under vilka vi ska huka när elen är dyrare än gåslever. SVT, alltid i Socialdemokraternas tjänst, tipsar om att hur man lever bäst utan varmvatten och uppvärmda bostäder. Opinionsbildare på vänsterkanten – till exempel de nyttiga idioterna på Dagens Nyheter – hävdar att varmvatten minsann inte kan tas för givet. Vi tillrättavisas, svensken duschar minsann för länge, hela oförskämda sex till tio minuter om dagen! Så kan vi ju inte ha det. Hallå, vill jag ropa. Vi lever faktiskt i ett välfärdssamhälle! Sverige är inget u-land! Men plötsligt är det som om det är helt naturligt att vi ska backa tillbaka i samhällsutvecklingen och vara nöjda och glada över hur åt helvete det gått. Jag ser bussreklam, stora tavlor där vi uppmanas hushålla med den dyrbara elen. Allt käckt och glatt och mysigt.

Samtidigt kan vi läsa om hur politikerna slösar pengar till höger och vänster. Hundratusentals invandrare i Sverige kan inte försörja sig själva men omhuldas likt en känslig elit som måste servas på alla upptänkliga vis med till exempel tolkar på livstid som bekostas av våra skattepengar. Sverige slösar på bistånd till diktaturer. Pengar som ofta slösas bort av maktmissbrukande eliter. Sverige slösar på galna konstprojekt. På EU. Sverige beter sig som en shoppingmissbrukare på steroider. Idén om att vi är en humanistisk stormakt har blivit till en galopperande mentalsjukdom i ett tidigare sunt och vettigt land. Jag undrar på riktigt, när får vi nog? När får vi stopp på galenskapen? Tyvärr har jag inget bra svar. Det enda jag vet är att det inte kan fortsätta så här.

KATERINA JANOUCH
programledare och kolumnist Swebbtv, författare och journalist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program