”Kan kollapsa” – Sverige ett misskött hybrisland med förvrängd självbild

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige är ett ”hybrisland” där makthavarna egentligen inte vet vad de håller på med. Man har satsat på invandring som inte ger kompetens, utan inkompetens. Man har låtit kriminaliteten skena. Svenskarna flyttar till andra länder, och företag vill inte flytta hit. Man utvisar knappt människor som tynger ner samhället. Många har fått för sig att Sverige är ett välskött land, men så är det inte, tvärtom. Och detta visar sig nu. Sverige är ett så pass vanskött land att det rentav kan ”kollapsa”, säger ekonomen Jan Tullberg i Fjärde statsmakten i Swebbtv. Den svenska självbilden stämmer inte med verkligheten.

Det är i ett nytt avsnitt av Fjärde statsmakten som Mikael Willgert och Jan Tullberg, docent i företagsekonomi, diskuterar samhällsutvecklingen och ekonomin i Sverige.

Och det är ingen ljus bild som målas upp. Enligt Tullberg kan Sverige rentav kollapsa.

Det finns en tydlig koppling mellan kriminaliteten, ekonomin och invandringen.

– Om det blir så att det svenska samhället kollapsar, vilket det mycket väl kan göra. Då söker folk hellre ett jobb utomlands, för att undvika det här, säger Jan Tullberg i Swebbtv. Får vi en massflykt från Sverige, försvinner skattebasen, det försvinner en väldans massa.

– Det här kan bli ett stort framtida problem.

Så sent som idag kom nya siffror om att inflationen är oförändrat hög.

– Sverige kommer ju ha stora problem det kommande året, där man räknar med att inflationen kanske ligger på tio procent, fortsätter Tullberg. Det kan bli ett tyskt exempel, där man tjänar miljarder, men mjölken kostar också en miljard.

Sverige ligger på sämst tillväxt i Europa. Samtidigt har svenskarna ett stort skuldberg.

– Det är rätt skrangligt, säger Jan Tullberg. Sedan är ju Sverige en extern valuta utanför euron och dollarn. Det räcker med att andra länder höjer sina räntor mer radikalt än Sverige så kan det här kollapsa. Om det kollapsar måste man ha reservsystemet i funktion, och reservfunktionen här är att man helt enkelt kan utvisa en massa människor som kommit till Sverige och inte gör rätt för sig – för att trygga välfärden och basen i det svenska samhället.

– Detta måste man säkra genom att kunna utvisa människor tillbaka till sina hemländer. Men det har man inte gjort ordentligt. Sverige är ett misskött land, och de som misskött landet är ju de som nu säger att de är ansvarsfulla. Men det här är riktigt illa.

Sverige ligger extra illa till beroende på vilken typ av invandringen man haft.

– De länder som varit rätt öppna i västerlandet har prioriterat kompetens, som Kanada till exempel, förklarar Jan Tullberg. Medan Sverige har prioriterat inkompetens. Det är förödande.

– Vi sitter med Svarte Petter i hand.

Samtidigt har Riksbanken en stor skuld för Sveriges utveckling.

– Sverige är ett hybrisland där man tror att man är ett väldigt välskött land, men det är man inte riktigt. I EU blir man ett marginellt litet land, och då blir man ett farligt land. Schweiz har ju kapital, men vad har Sverige? Sverige var ett väldigt starkt företagsland, men tappar detta mer och mer. Det är kanske 10-20 år sedan man började skriva om att Sverige inte längre var ett huvudkontorsland, utan ett dotterbolagsland. Från att ha varit de som sitter på toppen av leken, blir man en underleverantör. Man gör inte flygplan utan flygplansdörrar och blir konkurrensutsatt på ett helt annat sätt. Sverige har gått tillbaka industriellt.

Enligt Tullberg stämmer den svenska självbilden inte överens med verkligheten.

– Här finns en svensk självsyn som inte hänger med riktigt. Enligt den svenska självsynen är de här morden i invandrarkretsar liksom en intern konflikt. Men de utländska dotterbolagscheferna som funderar på att flytta till Sverige ser det inte på det sättet. Sverige har ingen ordning alls.

– Den svenska ordningsmakten har ett strategiskt underläge, med säg 30.000 klanmedlemmar och 20.000 poliser. Polisen är dessutom mer splittrad och mindre våldsbenägen.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program