Jobben i fokus vid regeringsförklaringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Regeringens Webbtv

Jobben var i fokus för Magdalena Andersson (S) när hon avgav sin regeringsförklaring. Utöver det presenterades ministrarna i regeringen, där det var en del mindre förändringar bland de befintliga socialdemokratiska ministrarna.

Magdalena Andersson (S) pekade på att alla som kan jobba, ska jobba. Något som socialdemokraterna återkommande repeterar. Socialdemokraterna lovade inför valet 2014 att arbetslösheten skulle vara EU:s lägst 2020 om de fick makten. Sverige ligger idag fortsatt i EU:s bottenliga vad avser arbetslöshet, där enbart krisande euroländer likt Grekland, Italien och Spanien har sämre siffror än Sverige. Andersson har under denna period varit finansminister, en av de ministrar med främst ansvar att påverka arbetslöshetsutvecklingen i landet. Den grupp som har överlägset högst arbetslöshet är de utomeuropeiska invandrarna.

– Kvaliteten i svenska för invandrare ska höjas. Skolinspektionen ska granska anordnare. Fler vuxna ska kunna kombinera yrkesutbildning och svenskstudier, för att snabbare komma i jobb, meddelade tillträdande statsminister Magdalena Andersson (S).

Regeringsförklaringen berörde också Covid 19, fokus var då nya mutationer och hur bra Andersson ansåg att regeringen agerat under Covid 19-episoden.

– Nya mutationer av viruset oroar. Ett flertal länder i världen och i Europa har nu en negativ utveckling. Smittspridningen börjar öka även i Sverige. Regeringen förbereder sig inför ett förvärrat läge, sade Andersson.

– Det enskilt viktigaste nu är att vaccineringen fortsätter med full kraft. Alla över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos, fortsatta Andersson.

Regeringsbildningen i sig innehöll inga enorma förändringar, men det var flera ministerstolar som blivit tomma efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Dessutom gjordes en del rockader inom regeringen. Morgan Johansson fick fortsatt förtroende som justitieminister och Anders Ygeman blir migrationsminister. Detta trots att han var tvungen att lämna inrikesministerposten 2017, efter att han blev hårt kritiserad för sitt agerande, när hemliga register läckte ut från Transportstyrelsen. En av de största säkerhetsläckagen i svensk historia, som har fått negativa konsekvenser för svenska Totalförsvaret.

Den stora överraskningen bland ministernamnen var den okända Khashayar Farmanbar, som går från kommunalråd i opposition i Nacka och direkt in i regeringen som energi- och digitaliseringsminister.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program