Jimmie Åkesson (SD) vill dumpa Liberalerna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Jimmie Åkesson (SD) har i en uppmärksammade intervju till GP sagt att det är bättre om det konservativa blocket dumpar Liberalerna och satsar på att fördjupa sitt samarbete. Liberalerna anser att Åkessons uttalande är konstigt.

Gruppledaren för Liberalernas riksdagsgrupp, Johan Pehrson, menar att deras parti har fördjupade samarbeten med Sverigedemokraterna.

– Vi träffar Sverigedemokraterna, vi diskuterar med dem i alla riksdagens utskott, vi har till exempel nyligen skrivit en gemensam debattartikel om svensk energipolitik, säger Pehrson i en intervju till TV4.

Åkesson menar i sitt uttalande till GP att han tycker Moderaterna och Kristdemokraterna inte borde ägna energi åt att försöka rädda kvar Liberalerna i riksdagen. Den tidigare MUF-ledaren och nuvarande VD:n för den nyliberala tankesmedjan Timbro, Benjamin Dousa, menar att Liberalerna behövs.

– Jag vet att det finns en del moderater som säger att vi bara borde knuffa ut dem, men jag ser inte att M, KD och SD kommer få egen majoritet, säger Dousa till Expressen.

Timbro har därför lanserat en kampanj som de kallar för ”Liberalt maktskifte”. Den tidigare moderata finansministern Anders Borg är bland annat en av de som arbetar för kampanjen.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv (tidigare finansminister Anders Borg (M))

Liberalerna har legat mycket lågt i opinionsmätningarna, men har så smått börjat klättra uppåt i dem. Samtidigt har Miljöpartiet fastnat på mycket låga nivåer i opinionsmätningarna, detta efter att energikrisen tog fart.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program