”Israel har dödat fler civila på en månad än Ryssland gjort på 18 månader”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Israel har dödat flera civila i Gaza på en månad än vad Ryssland gjort i Ukraina på över arton månader. Det säger den legendariska professorn i statsvetenskap John Mearsheimer i en intervju med Lex Fridman. Enligt Mearsheimer är Rysslands president Vladimir Putin inte den person som många i väst tror. Det finns mycket värre ”hökar” i Ryssland.

Många i väst ser Rysslands president Vladimir Putin som något av en skoningslös krigsdiktator.

Men i realiteten är hans inte alls så hård som många tror. Åtminstone inte i jämförelse med andra politiska kollegor i Ryssland, enligt statsvetaren John Mearsheimer.

Putin har tvärtom var relativt vänligt inställd till väst, och kriget i Ukraina har han inte genomfört på ett så snabbt och hårdfört sätt som andra i Ryssland velat.

Det finns mycket hårdare politiker i Ryssland.

När ryska regeringen hade problem med Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin fanns uppfattningen att Putin var svag och kunde komma att ersättas av någon mer fredsälskande person.

Men riktigt så var det inte. För det första är det inte troligt att Putin avsätts, och för det andra skulle hans ersättare knappast bli någon fredsäll person. Tvärtom.

– Om han inte sitter kvar vid makten och ersätts, skulle jag sätta mycket pengar på att hans ersättare kommer vara mycket mer av en hök och mycket tuffare än Putin. Man kan argumentera för att Putin litade alldeles för mycket på väst innan kriget började. Och jag tror man kan argumentera för att han inte har bedrivit kriget mot Ukraina så kraftfullt som man kanske kunde ha förväntat sig, säger John Mearsheimer.

– Han var sen med att mobilisera sitt land för krig och han har på alla möjliga sätt sökt ett begränsat krig. Till exempel har israelerna dödat fler civila i Gaza på en månad än vad ryssarna dödat på över 18 månader i Ukraina. Idén att Putin håller på med en bestraffningskampanj och medvetet dödar ett stort antal civila är helt enkelt inte sant.

Någon annan än Putin hade krigat mycket tuffare och inte alls litat på väst, påpekar Mearsheimer.

Se uttalande:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program