Ingvar Carlsson kräver sanningen om Estonia

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ingvar Carlsson. Foto: US Embassy Sweden

Regeringen hade information om de hemliga militärtransporterna på Estonia redan 1994, rapporterar Ekot. Men både Carl Bildt och Ingvar Carlsson, Sveriges statsministrar under respektive efter att fartyget sjönk, förnekar kännedom om transporterna.

Det är den tidigare statsministern Ingvar Carlsson som nu vill att regeringen offentliggör om det fanns militära transporter på Estonia när båten förliste den 28 september 1994.

Carlsson tillträdde som statsminister den 7 oktober 1994, en dryg vecka efter Estonia sjönk.

Alla uppgifter om militära transporter bör offentliggöras, enligt Ingvar Carlsson.

– Ju tidigare man hade talat om det här desto bättre hade det varit. Och då hade risken för konspirationsteorier minskat, säger han till Ekot.

Att det svenska försvaret i hemlighet använde färjan för att transportera militär utrustning från Ryssland avslöjades av Uppdrag Granskning redan 2004. Det fanns ett avtal mellan militären och tullen som tillät transporterna. Och det hade skett två transporter under september 1994, samma månad som den så kallade katastrofen inträffade.

Ekot har kunnat bekräfta att regeringen hade information, en kopia på avtalet om transporterna, redan 1994. Ingvar Carlsson förnekar dock att han kände till dem.

Även Carl Bildt (M), som var statsminister när Estonia förliste, förnekar att han kände till transporterna men säger samtidigt att han i och för sig hade ”inte uppfattat [det] som onaturligt”. Enligt Bildt fanns det ingen anledning för en statsminister att ha sådan information.

Frågan om militära transporter på Estonia utreddes på uppdrag av regeringen 2005 av den förre hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt. Han bekräftade det som Uppdrag Granskning avslöjat, att transporter förekommit. Enligt hans dåvarande bedömning skedde dock inga transporter när Estonia förliste. Men uppdraget han fick av regeringen var begränsat och en riktig polisutredning med en åklagare i spetsen hade haft ”starkare maktmedel” att utreda frågan, berättade Hirschfeldt i Söndagsintervjun i P1 hösten 2021. Han utesluter inte att det kan ha funnits militär utrustning på Estonia när hon förliste.

– Det kan finnas information som jag inte fick del av. Det kan också vara så att information av olika slag fanns i det material jag tog del av, och att jag har gjort en samlad bedömning av det som jag kunde göra inom ramen för ett sådant här utredningsuppdrag, sade Johan Hirschfeldt i Söndagsintervjun i P1 i oktober 2021.

Så vad fanns på Estonia när fartyget sjönk? Dessa dokumentet är ännu hemligstämplade, enligt Ekot. Och nu höjs alltså krav – både från Ingvar Carlsson och anhöriga till de som omkom på Estonia – om att regeringen tar bort hemligstämpeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program