Financial Times: Tredje världskriget kan börja i Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: U.S. Navy photo-Michael MacDonald

Tredje världskriget kan börja i Sverige, närmare bestämt på Gotland. Den slutsatsen drar Financial Times, som besökt den ”idylliska svenska ön”.

Det är den brittiska affärstidningen Financial Times som besökt Gotland, med anledning Ukrainakriget och den militära upprustningen i Europa.

Enligt tidningen är Gotland den plats där tredje världskriget kan börja.

Detta på grund av dess mycket strategiska plats.

”Livet på den idylliska svenska ön där tredje världskriget kan börja”, är rubriken på artikeln som illustreras med sex soldater som patrullerar på en gata på Gotland.

”Militär kontroll över Gotland skulle hota inte bara Sverige, utan Estland, Lettland och Litauen. Det finns få mer strategiskt viktiga platser i Europa, varför experter upprepade gånger har sagt att en rysk invasion av de baltiska staterna kan börja här”, skriver FT.

Financial Times reporter Richard Milne får bland annat uppleva den svenska studentavslutningen, som han tycker är fascinerande. Man måste se detta ”svenska spektakel” med egna ögon för att tro det, skriver han.

Milne lägger märke till att det i folkmassan av studenter finns en tjej draperad i en röd, vit och grön flagga med en gul sol i mitten – alltså den kurdiska flaggan. Han menar att detta blivit ”en symbol för varför Sverige ännu inte skyddas av Nato”. Sverige har ju haft problem att släppas in i Nato eftersom Turkiet sett Sverige som en fristad för kurdiska ”terrorister”. Flickan berättar att hon först var lite nervös för att bära flaggan, men att det gått bra. Folk har tydligen inte brytt sig.

Genom historien har Gotland tillhört både Sverige och Danmark, samt varit självständigt. Och detta är gotlänningarna medvetna om. Det finns också rester av en rysk kyrka på ön, som under medeltiden fungerade som en gästkyrka för bosatta ryssar och ryska köpmän.

Även idag kan det finnas en uppfattning bland gotlänningar att man bor på Gotland, inte i Sverige, enligt Financial Times.

– Vi har varit danska, sedan svenska, nu är vi gotländska. Kanske blir vi ryssar härnäst! Eller så kanske vi är säkrare nu med Nato, säger en kvinnlig taxichaufför till tidningen.

I sociala medier finns olika reaktioner på FT-artikeln. En person skriver att de ständiga militära inslagen i artikeln ”visar verkligen varför det känns som att det kan vara 1937 i Europa igen”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program