Inget förbud föreslås avseende partilotterier

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Pixabay ©

Gunnar Larsson, som tidigare varit generaldirektör för bland annat Kammarkollegiet, har utrett frågan om partilotterier och förespråkar skärpta krav kring partiernas lotteriverksamhet snarare än ett förbud. Utredaren menar att förbud mot partilotterier inte kommer få den omedelbara effekt många trott och att skärpta krav då är en snabbare väg för att begränsa lotteriernas verksamhet och vinst.

Enligt utredaren skulle ett totalt förbud mot partilotterier kunna träda i kraft först 2030, detta då licenserna för lotterierna sträcker sig fram till 2030. Utredaren menar istället att skärpta krav för partilotterierna är en bättre väg att gå. Bland annat kommer partilotter inte kunna säljas på kredit. Även förslag om en spelskatt som ska tas ut för partipolitiska lotterier lyfts fram i utredningen. Detta skulle då påverka lotteriverksamheten från 2026 istället.

Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson (SD) har sagt till Altinget att det inte är uteslutet att partiet kommer driva frågan om ett totalförbud i de förhandlingar som nu följer med regeringspartierna.

Socialdemokraterna fortsätter att försvara sin lotteriverksamhet, som bland annat lett till att fattigpensionärer fått Kronofogden efter sig. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) fick beröm på sociala medier för sin debattinsats i SVT:s Aktuellt. Han debatterade mot den socialdemokratiska partisekreteraren Tobias Baudin (S). Baudin motsatte sig de förslag som kommit fram under utredningen, bland annat den om skatt på lotteriverksamheten. Något Wykman anmärkte på.

– Sen är det ju lite speciellt att höra en socialdemokrat stå och argumentera emot att man ska betala skatt på sin vinstdrivande verksamhet. Det är klart, det säger kanske lite granna om hur Socialdemokraterna ser på den här frågan, drämde Wykman till under debatten.

Socialdemokraterna förespråkar ofta i vanliga fall höga skatter och punktskatter, men i fallet med sin egen lotteriverksamhet anser de att de ska behandlas annorlunda.

Under frågestunden efter att utredningen presenterats framgick det att förslaget kommer att diskuteras inom Tidökoalitionen. Om utfallet blir förbud eller skärpning alternativt en kombination av de båda är ännu inget som finansmarknadsminister Wykman ville ta ställning för när frågan kom upp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program