”Ingen stor påverkan på vården” – trots kraftig smittspridning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Vaccinen" skyddar nu så dåligt att incidensen för att få covid-19 är nästan lika stor bland vaccinerade som ovaccinerade. I absoluta tal är de flesta smittade vaccinerade. Men vem är egentligen vaccinerad? I Sverige kan det gå ett par månader innan en person räknas som vaccinerad. Och snart kommer det också krävas tre doser för att räknas som vaccinerad, det pågår åtminstone diskussioner om detta, enligt FHM. Bild: FHM

Under onsdagen höll Folkhälsomyndigheten ännu en pressträff om coronasmittan. Samtidigt har regeringen gett myndigheten befogenhet att utöka covidpassen till fler verksamheter. Men antalet covidpatienter på IVA är fortsatt låg (115, minus 6 idag).

Det kokar i sociala medier efter att regeringen idag gett Folkhälsomyndigheten möjlighet att utöka de diskriminerande och ineffektiva vaccinpassen till ännu fler verksamheter. De så kallade åtgärderna kan alltså bli ännu hårdare trots att det smittsamma förkylningsviruset omikron är en bevisligen mild variant av Sars-cov-2.

Vården är inte belastad på grund av bara corona, utan det är likadant varje vinter på grund av att landets vårdplatser minskat och minskat.

Covidfallen i Europa har ökat men inte dödstalen, enligt Folkhälsomyndigheten. Smittan ökar också kraftigt i Sverige på grund av omikronvarianten men belastningen på vården motsvarar ännu inte den stora smittspridningen. Dödstalen är också fortfarande på en mycket låg nivå.

– Omikron dominerar nu i Sverige, sade Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten. Den har en högre förmåga att bryta igenom vaccinationen. Skiftet är passerat.

– Vi har en snabb ökning av antalet fall, men det är än så länge ingen stor påverkan på vården, svarade man på en fråga från TT.

Men myndigheten påstår ändå att tre doser skyddar bättre. Det säger man alltså dagen efter att det trippelvaccinerade kungaparet uppgav att de blivit smittade av covid-19.

Folkhälsomyndigheten tror att smittan når sin topp i mitten av eller i slutet av januari.

Enligt Läkemedelsverket finns det idag cirka 8.500 misstänkt allvarliga biverkningar från vaccinen, klargjorde man under dagens pressträff. (Det är ungefär lika många som totalt sett under hela pandemin hamnat på IVA, och bland dem har över 80 procent varit i riskgrupp.)

– Sjukvården måste vara alerta på att rapportera in misstänkta biverkningar, sade man.

Per 100.000 invånare, alltså incidensen, är nu smittotalen nästan likadana för ovaccinerade som vaccinerade (se bild). Folkhälsomyndigheten hävdar ännu att incidensen på IVA är mycket värre för ovaccinerade. Men exakt vad detta egentligen innebär är oklart, eftersom personer i Sverige som tar det så kallade vaccinet kan räknas som ovaccinerade ett par månader efter första dosen. Detta trots att substansen påverkar kroppen direkt. Det är därför de som tar vaccinet uppmanas stanna kvar i 15 minuter efter injektion om de skulle få tydliga biverkningar.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Tre veckor efter den första vaccindosen beräknas en person ha ett gott skydd mot sjukdomen även om man räknas som fullvaccinerad först två veckor efter sin andra dos.”

Men några beslut om hårdare vaccinpass har ännu inte fattats. Folkhälsomyndigheten fick beskedet idag.

– Vaccinationsbevis som enda åtgärd är ju inte särskilt effektivt mot smittspridning, medgav Folkhälsomyndigheten till Expressen på dagens pressträff.

– Vi har inte ens några förslag på papper än, sade man på en fråga om passen kommer utökas.

Enligt myndigheten är det svårt att mäta effekten av vaccinpassen.

Det kan snart också bli så att tre doser kommer krävas för att räknas som vaccinerad i Sverige, förklarade man. Det pågår diskussioner om detta, men ännu har inget beslut fattats.

I sociala medier är reaktionerna idag häftiga:

”Asylinvandringen beviljades undantag från alla coronarestriktioner – samtidigt som de egna medborgarna påförs allt fler restriktioner och nedstängnignar”, skriver AFS-ledaren Gustav Kasselstrand på Twitter.

”Vad i hela friden är det som pågår?”, skriver Rebecka Fallenkvist (SD).

”Regeringen och vår riksdag full med pösmunkar jobbar hårt med en sak iaf: Att köra vårt land i sank. Vi måste inse att vi är lurade. Grundlagar, frihet och mänskliga rättigheter var bara fina tomma ord som inte betydde något. Frågan är vad vi gör nu”, skriver Josefin Utas.

Se denna film om biverkningar från vaccinen (risken att få allvarliga vaccinskador kan redan vara större i vissa åldersgrupper än risken för svår covid):

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program