Influensan det större problemet? – ”Ur covidsynpunkt är vården inte jättebelastad”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Just nu är IVA-platserna i Norrbottens län slut. Men det är inte covid-19 som är det stora problemet. Det är ”vanliga intensivvårdsbehövande” som tar upp platserna, enligt SVT Norrbotten. Influensan går som en raket upp i Norrbotten men även i hela landet.

Influensafallen för hela Sverige. Spik rakt uppåt. Bild: Region Norrbotten

Influensan kan ställa till problem i Norrbotten. Smittspridningen är rätt stor.

– Det kommer fortsätta upp mot skyarna, sade smittskyddsläkaren Anders Nystedt på onsdagens pressträff angående influensan i Norrbotten.

Men influensan ökar i hela Sverige.

– Det ser väldigt, väldigt illa ut, sade han om influensan i landet.

Samtidigt påpekade Nystedt att det tas många fler tester nu.

– Det ser lite farligt ut när det gäller influensaspridningen. Men inte bara att det är många fall, utan att det handlar om en efterföljare till Hong Kong-influensan från 1960-talet som kallas H3N2. Det är ganska många år sedan vi hade den i omlopp. Det innebär att immuniteten nog är ganska dålig i Norrbottens befolkning, förklarade Anders Nystedt.

Enligt SVT är Norrbottens IVA-platser fullbelagda, men, skriver nyhetskanalen: ”Inte av covidsjuka utan av vanliga intensivvårdsbehövande.”

”Majoriteten av de som just nu ligger på iva är sjuka i andra sjukdomar än covid-19”, skriver Omni om vårdläget i Norrbotten.

Covidvårdade i Norrbotten. ”Fortsatt måttlig.” Bild: Region Norrbotten
Totalt ligger två covidpatienter på länets IVA-avdelningar och åtta andra i övrig slutenvård.

– Ur covidsynpunkt är vården inte jättetufft belastad. Det är relativt få som behöver inneliggande vård för covid-19. Det är inga katastrofsiffror, sade Anders Nystedt om coronasmittan i Norrbotten.

Förra säsongen fanns ingen influensa. I sociala medier spekuleras det om detta beror på att covid-19 nu håller på att bli en endemisk smitta, varför influensan inte längre konkurreras ut och i stället kommer tillbaka med full kraft.

Även SvD rapporterar om att det väntas bli en svår influensasäsong i Sverige i år. Under en säsong kan så många som 11.000 behöva vård för influensa, samtidigt som närmare 700 personer avlider av den. De senaste veckorna har 30 personer behövt IVA-vård för influensa. Och på grund av covidpandemin är immuniteten mot influensaviruset sämre.

SvD instämmer i att det handlar om en tuffare influensavariant som just nu sprids i landet. På en vecka har antalet fall fördubblats.

– Vi ser en ordentlig ökning och när toppen nås vet vi egentligen inte. Förra året hade vi ingen influensa alls vilket gör att fler är mottagliga i år. Jag tror vi får gå tillbaka till 2017 när vi hade en rejäl och tidig influensa. Det är den närmaste jämförelse jag kan komma på, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, till SvD.

Stockholms län har idag lika många covidpatienter som man har influensapatienter.

Enligt Bratt gäller samma rekommendationer för influensan som för covid-19, alltså att inte fira jul med andra om man känner sig sjuk, tvätta händerna samt hålla avstånd.

I hela Sverige ligger just nu 92 covidpatienter på IVA.

Läs vår tidigare artikel Resursbrist bakom ”vårdkaoset” i Stockholm.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program