”Inflationen börjar leva sitt eget liv” – kan spåra ur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den skenande inflationen. Och den fortsätter öka, vilket syns på den ljusblå linjen. SCB skriver på sin hemsida: "Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 8,7 procent i januari, vilket är en ökning jämfört med december då den var 8,4 procent." Bild: SCB

Tar man bort energifaktorn från Sveriges inflationssiffror ökar inflationen. Det är oroväckande. Elpriserna minskade nämligen kraftigt under januari, men inflationen minskade bara lite. Så vad är det egentligen som pågår i ekonomin? Risken är nu att inflationen ”börjar leva sitt eget liv”, varnas det för i SR Ekot.

Under måndagen kom SCB:s senaste inflationssiffror. Mainstream-media rapporterade att inflationen sjunker.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Inflationstakten enligt KPI (konsumentprisindex) var 11,7 procent i januari 2023, mot 12,3 procent i december 2022. Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) var 9,3 procent, mot 10,2 procent i december 2022.

Men, som Swebbtv Nyheter framhäver i sin tidigare artikel, steg inflationen från 8,4 procent i december till 8,7 procent i januari – om man räknar man bort energi från KPIF-siffran.

Elpriserna sjönk med enorma 27,4 procent under januari, bland annat på grund av vädret.

Detta fick alltså inflationen att minska enligt vissa mått – men inte mycket. Och räknar man bort energin ökade inflationen. Det är det intressanta.

På grund av detta blir det svårt att använda de sjunkande siffrorna som vägledande för att förstå vad som pågår i ekonomin, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström i Sveriges Radio.

Sjunkande elpriser påverkar ju knappt inflationen.

– Man får ta bort energikomponenten och fråga sig vad som då händer med inflationen. Och då visar det ju sig att inflationen går upp. Risken är att ju längre inflationen är på en hög nivå börjar den leva sitt eget liv. Man får igång prisspiraler, säger Kristian Åström i Ekot.

Troligen kommer räntan därför fortsätta höjas – påtagligt.

Inflationen beror inte minst på den katastrofala covidhanteringen. Världen stängdes ner för ett virus med 0,1 procent dödlighet under 70 år. Regeringar tryckte upp enorma mängder nya pengar på grund av den kraftigt överdrivna covidskräcken, något som gjorde inflationen oundviklig. Även proxykriget i Ukraina kan få långsiktiga konsekvenser. Väst har skickat 1.200 miljarder kronor till Ukraina, som knappast ser ut att vinna utan tvärtom har lidit enorma förluster både räknat i soldater och territorium. Konflikten är ett krig om världsordningen. Om väst förlorar, kan det få stora ekonomiska följdverkningar. Att Nato-länderna USA och Norge ska ha bombat sönder energiinfrastrukturen Nord Stream försämrar Europas ekonomiska framtidsutsikter än mer. Billig energi från Ryssland har varit centralt för Europas välgång.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program