Imam bekräftar: Egyptson har delvis rätt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Skärmdump Lunds universitet

Den mest kontroversiella och uppmärksammade doktorsavhandlingen någonsin i Sverige? Kanske. Förra veckan disputerade Sameh Egyptson sin islamkritiska avhandling i Lund.

Det var i fredags som Sameh Egyptson disputerade vid Lunds universitet med sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige”.

Detta var såklart sprängstoff i det politiskt korrekta Sverige. För doktorsavhandlingen, som är över 700 sidor lång och som Egyptson tillbringat över två decennier av sitt liv för att färdigställa, granskar ju islams och Muslimska brödraskapets roll i Sverige.

Så här kan man läsa i början av avhandlingen:

”Från dialog mellan muslimer och kristna var steget inte långt till att börja studera islams etablerande i Sverige och relationen till det svenska samhället. Jag hade från studentårens politiska diskussioner, men också från konferenser i mina dialogprojekt, mött bilden att den egyptiska, internationellt verkande organisationen Muslimska brödraskapet var organiserat i Sverige och bedrev en ganska omfattande da’wah (kallelse till islam). Jag blev därför förvånad när jag i Sverige mötte en ganska kompakt uppfattning, såväl bland debattörer och politiker som bland forskare, som förnekade att Muslimska brödraskapet ens fanns i Sverige eller för den delen i Europa. Återigen stod jag inför frågan om vilken bild som var sann.”

Avhandlingen drar en rad slutsatser, däribland följande:

”Rollen och betydelsen hos Sveriges muslimska råd (SMR) är parallell med Islamiska samarbetsrådet (ISR). Båda är en sorts frontorganisationer genom svenska staten och myndighetssverige. SMR är frontorganisation för kontakter med myndigheter, lobbyism och politisk påverkan, medan ISR är frontorganisation för ekonomiskt stöd till trossamfund… Samtidigt har framkommit att dessa båda frontorganisationer domineras av Islamiska förbundet…”

Enligt Egyptson är Islamiska förbundet den nationella organisationen för Muslimska brödraskapets internationella nätverk i Sverige, uppger SVT. Det var huvudtesen. Muslimska brödraskapets mål är en global islamisk ordning baserad på sharia, islamsk lag.

Med andra ord: Sverige är infiltrerat av islamister.

Avhandlingen har fått extremt stor uppmärksamhet i media.

För den godkändes, vilket alltså innebär att Sameh Egyptson numera är teologie doktor.

Men vissa gör sitt bästa för att nedsvärta Egyptson.

Enligt TT har hans teorier ”orsakat ramaskri och ilska”.

I Aftonbladet påstås det att avhandlingen är ”av allt att döma en av de mer bristfälliga avhandlingar som någonsin har godkänts men definitivt den mest lästa i mannaminne”.

I Dagens Nyheter hävdar en imam att avhandlingen ”är som en polisiär utredning där han förvränger och samlar en massa saker, enbart för att svartmåla” samt att Egyptson ”förstör för tusentals personer”.

Men i Sydsvenskan säger en Malmöimam att han själv varit medlem i Muslimska brödraskapet genom Islamiska förbundet och att Sameh Egyptson har delvis rätt i sin avhandling. Enligt imamen kallas Islamiska förbundet för ”brödraskapet” bland arabisktalande i Sverige.

Så här skriver Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet, på Twitter:

”Precis lämnat Sameh Egyptsons disputation i Lund om Islamiska förbundet och Muslimska brödraskapet i Sverige. En enorm arbetsinsats som kommer att göra stor nytta för Sverige.”

Läs hela avhandlingen HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program