I Sverige har vi ett parti – oligarkernas: ”Inga alternativ”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands politiska system kritiseras ofta som odemokratiskt. Där finns bara Putin. Men i Sverige finns ju inte heller några alternativ längre, förklarar Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys. Partierna är numera helt likriktade och överens i de stora frågorna.

Sveriges politikiska partier är numera så likriktade av den egentliga makteliten att man kan tala om att det bara finns ett enda parti i landet. Inte ens vänstern sticker ut i krigsfrågor längre.

I Ryssland finns knappast några politiska alternativ till Vladimir Putin, varför Rysslands politiska system ofta kritiseras som odemokratiskt.

– Problemet är att vi har ju inga alternativ heller, säger Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys.

De svenska politikerna är, av någon anledning, helt överens i de viktiga existentiella frågorna, påpekar han. I de frågor som verkligen betyder något.

– Titta på partiledardebatten, där var det ingen som vågade frondera sig mot den ömsesidiga, vedertagna bilden av hur politiken ska bedrivas.

– Precis som i Ryssland och i Kina är det en elit i Sverige som bestämmer dagordningen, fortsätter Lars Bern i Swebbtv. Sedan håller vi till synes fria val, men det vi har att välja mellan är bara löjliga politiska frågor, som vi har möjlighet att påverka som väljare. I de stora frågorna, som Nato, har vi inget att säga till om hur över huvud taget.

I Ryssland tillrättavisades dock den ekonomiska makten, oligarkerna, tidigt av Vladimir Putin. Oligarkerna fick behålla vad de roffat åt sig, om de fortsättningsvis höll sig utanför politiken.

Enligt Bern är det två olika system i världen som idag kämpar om makten.

– Man kan ju fråga sig vilket som är bäst, oligarkerna i västvärlden eller despoterna i resten av världen, säger Lars Bern i Swebbtv.

I väst är det de internationella finansintressena som styr. Politikerna blir deras underhuggare.

– Politikerna har ju inte en chans mot de här makthavarna, säger Lars Bern. Politikerna har begränsade mandatperioder och så vidare, och är beroende av att bli återvalda. Man kan inte bli återvald om man får medierna emot sig. Medierna kontrolleras till 90 procent av oligarkerna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program