Stenlund: Dubbla medborgarskap bäddar för lojalitetskonflikt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”IS-kvinnorna” som nu förs till Sverige lär aldrig åtalas. Sveriges lagstiftning och andra rättsliga möjligheter är för svaga för det. Det förklarar Swebbtvs ekonomiske och politiske kommentator Magnus Stenlund i veckans nyhetsanalys. Han belyser bland annat även hur den nya bilden av Sverige som ett land med hög brottslighet skrämmer bort utländsk kompetens. Stenlund tycker också det är fel att statsråd i Sverige inte bara kan ha svenskt medborgarskap utan även medborgarskap i ett annat land.
– Jag förstår inte varför vi ska människor med en möjlig lojalitetskonflikt i våra folkvalda församlingar, säger han.

Det kommer bli mycket svårt eller omöjligt att åtala de ”IS-kvinnor” som nu förts till Sverige från fångläger i det så kallade kurdiska självstyret i Syrien. Det bedömer Swebbtvs Magnus Stenlund.

– Man börjar en förundersökning, men sedan läggs den ner. Det är ju det som är problemet. Och man har inga spaningsresurser. Vi har ju mycket höga beviskrav i Sverige för våldsbrott. Därför är det fullkomligt omöjligt att sätta fast dessa personer. Det är på den nivån att det inte ens blir åtal, säger han.

– Dessutom har vi ingen diplomatisk skyldighet att alls genomföra det här. De är påstått utvisade från en stat som inte existerar.

Magnus Stenlund berör också frågan kring dubbelt medborgarskap, och att två statsråd i Sveriges regering uppges ha inte bara svenskt medborgarskap utan även turkiskt respektive iranskt medborgarskap.

– Vi har en mycket svag grundlag när det gäller vårt statsskick. Vi är väldigt aningslösa i denna fråga. När de här grundlagarna togs fram hade vi nog aldrig en tanke på att det skulle dyka upp personer av detta slag som skulle bli ministrar. I USA kan man inte tänka sig en president som är utrikes född. Det är en klar och distinkt definition, och säkerställer en lojalitet till det land man blir ledare i. De som väljer att behålla en tidigare identitet och formellt har dubbla medborgarskap, markerar ju faktiskt en dubbel lojalitet. Det är uppseendeväckande att man har det valet, säger Stenlund och påpekar:

– Jag förstår inte varför vi ska människor med en möjlig lojalitetskonflikt i våra folkvalda församlingar. De kan ju avsäga sig det ena medborgarskapet. Man borde kanske ha krav på att man måste vara född i Sverige.

Realiteten med två medborgarskap skulle kunna leda till intressekonflikter.

– Inom kort kanske vi har ett muslimskt parti som vågmästare och de har ju en stor potentiell valmanskår bakom sig. Det skulle mycket väl kunna bli så att en person med en annan bakgrund och kulturell position blir statsråd eller statsminister. Det är inte rimligt, fortsätter han.

Magnus Stenlund kommenterar också det svenska pensionssystemet. Inte bara är det en skandal att äldre invandrare kan komma till Sverige och få mer eller mindre samma pension som svenskar som arbetat hela sina liv, tycker han. Det är också en skamfläck att svenskar som försöker säkra en dräglig pension berövas sitt överskott genom sådant som högre avgifter på äldreboenden.

– Det här är en av de största skandalerna vi har och som många inte är medvetna om. Men vi börjar tänka på det när vi själva blir äldre eller när våra föräldrar hamnar i äldrevården. Allt det där extra man har sparat, för att ha en gyllene liten guldkant på tillvaron, suger äldreboendet upp. Finns det mer att ta av hos en person anses det vara fullt legitimt att sätta en avgift som fullständigt rensar detta. Den som har en högre inkomst får betala en högre avgift på äldreboendet, säger han.

Den amerikanska mediekanalen Bloomberg har rapporterat att Sveriges riksbankschef Stefan Ingves är djupt oroad över de växande bolånen i Sverige. Men enligt Magnus Stenlund är det inte bara hushållens lån som borde oroa.

– Jag tycker han borde vara uppmärksam på problemen som finns hos företagen, som har en långt större belåning i förhållande till BNP. Där finns det en situation som eskalerar. Där ökar belåningsgraden ännu snabbare och har gjort det under en ganska lång tid. Men hushållens lån kanske oroar Ingves av andra skäl, nämligen att ”helikopterpengar” är så svåra att rikta åt den del av befolkningen som har belånat sig. De utgör en samhällsfara. De är ”too big to fail”. Det skulle rentav vara fullständigt förödande för samhället, säger Stenlund.

Ska man rädda bolånesituationen måste man nämligen dela ut pengar till samtliga.

– Detta oroar han sig över eftersom han kan ge riktade bidrag till företag. Men hushållen är så enormt många fler, och ska man hjälpa dem blir det jättemycket pengar, fortsätter Magnus Stenlund.

En annan aktuell fråga är hur Sverige förlorar kompetens och investeringar till följd av den höga och våldsamma brottsligheten i landet. Därför försöker politiker och journalister skydda ”Sverigebilden” utomlands.

– Utländska och mycket kompetenta resurser väljer att inte flytta till Sverige på grund av detta. Tidigare har man ju haft en otrolig och idylliserande bild av Sverige, en nästan överdrivet positiv sådan. Så kommer detta, som inte alls stämmer överens med den bild många utlänningar har av Sverige, säger Stenlund och påpekar att risken att ”få ett skott i nacken” är större i vissa områden i Sverige än i Afghanistan.

– Nu börjar den nya Sverigebilden slå igenom. Det är det som verkar ha hänt, och därför blir det svårt att rekrytera människor utifrån.

Enligt Magnus Stenlund kan det ta flera decennier att återupprätta en positiv bild av Sverige även om ansvariga makthavare lyckas få ordning på brottsligheten idag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program