Hundratals världsledare chartrade flyg till klimatmötet i Glasgow

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen har använt privata jetplan under mer än hälften av sina utlandsuppdrag sedan hon till trädde som EU-kommissionens ordförande 2019, rapporterar The Telegraph. Både hon och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – som förutspår ”domedagen” på grund av klimatförändringar – använder privatjets i samband med klimatmötet i Glasgow.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föredrar att åka privatjet.

von der Leyen tillträdde rollen som EU-kommissionens ordförande i december 2019 och lovade då att göra unionen koldioxidneutral till 2050. Sedan dess har hon, enligt en granskning av The Telegraph, använt privata jetplan under mer än hälften av sina utlandsuppdrag, däribland korta resor till London och Paris.

Den kortaste resan var bara cirka fem mil lång och gick mellan Österrikes huvudstad Wien och Slovakiens huvudstad Bratislava, säger en högt uppsatt tjänsteman inom EU-kommissionen till The Telegraph.

Men det är bara en av många resor. Hon har använt flyget under 18 av 34 resor.

En samling EU-kommissionärer, däribland von der Leyen, ska vid två tillfällen ha chartrat privatjets för att flyga från Bryssel till Europaparlamentet i Strasbourg, en resa som tar 31 minuter.

Totalt har EU-chefen och hennes medarbetare flugit tiotusentals engelska mil med privatjet sedan 2019.

Enligt The Telegraph släpper privata jetplan ut 20 gånger mer koldioxid än vanliga flyg och 50 gånger mer än tåg.

Ursula von der Leyen tog även ett privatjet till det senast klimattoppmötet i Glasgow, ett möte som hon kallade för ”sanningens ögonblick” när det gäller att hantera så kallade klimatförändringar, påpekar den brittiska tidningen. Men enligt EU-kommissionen ska det aktuella planet ha drivits av biobränsle. Så kallade ”flygtaxis” får bara användas när det inte finns andra rimliga alternativ, uppger EU.

– Privatjets är en katastrof för klimatet. En enskild flygning släpper ut två ton koldioxid, vilket är en fjärdedel så mycket som en genomsnittlig europé släpper ut under ett helt år, säger Helena Bennett från tankesmedjan Green Alliance till The Telegraph.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer flyga tillbaka från toppmötet i Glasgow till London med ett privatjet, i stället för att ta den fyra och en halvtimme långa tågresan. Regeringen försvarar sig med att Johnson har ont om tid och behöver resa snabbt. Man påpekar också att planet ”delvis” körs på så kallat hållbart flygbränsle. Men det släpper ändå ut mycket mer än tåg.

Enligt The Guardian är Boris Johnson bara är en av hundratals världsledare och affärsmän som chartrat flygplan för att ta sig till klimatmötet.

Under sitt inledningstal i Glasgow igår höll Boris Johnson ett av de mest klimatalarmistiska talen hittills. Han jämförde klimatfrågan med ”domedagen”.

Prins Charles, som också höll ett dramatiskt tal om ”militärisk” hantering av den så kallade klimatkrisen, flög från Rom till konferensen Glasgow i ett privatplan. Även det planet ska ha använt ”hållbart flygbränsle”, vilket innebär en blandning av konventionellt bränsle samt biobränsle, skriver The Guardian.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program