Hovrätten: Fel att utesluta sverigedemokrat ur fackförbund

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Svea hovrätt. Foto: Jonnie Nord

Det var fel av Svenska Transportarbetareförbundet att utesluta en medlem på grund av att personen valts in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Det fastslår idag Svea hovrätt. Uteslutningen hade inte stöd i förbundets stadgar.

Frågan om uteslutning av lastbilschauffören Mats Fredlund ur fackförbundet Transport har tidigare prövats av tingsrätten.

Tingsrätten förklarade beslutet om uteslutning som ogiltigt, och hovrätten fastställer detta.

– Det var väntat. Hade det blivit något annat hade jag ropat diktatur, säger Mats Fredlund till SVT och påpekar att det är en mänsklig rättighet att få vara medlem i ett fackförbund.

Fredlund menar att förbundet leker med medlemmarnas pengar.

Enligt SR Ekot hade Transport argumenterat för att ett SD-medlemskap strider mot förbundets avsikt att verka för en ”samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde”.

Men det argumentet håller inte, enligt Svea hovrätt.

”Hovrätten har liksom tingsrätten funnit att förbundet inte visat att uteslutningsbeslutet haft stöd i förbundets stadgar. I likhet med tingsrätten har hovrätten avslagit medlemmens begäran om skadestånd”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet, i ett uttalande.

Skyddet att få vara medlem i en fackförening väger tungt i Sverige.

– Det har så stark koppling till den enskildes ekonomiska intressen, ställning och rättssäkerhet på arbetsplatsen och så vidare, sade Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt, till SR Godmorgon världen i helgen och påpekade att just medlemskap i en fackförening skapar ett starkare skydd mot att bli utesluten jämfört med andra sammanhang.

Transportarbetareförbundet tycker dock att domen är ”beklaglig” och ”oroväckande” och funderar nu på att överklaga igen, enligt Sveriges Radio Ekot. Fackförbundet anser att man borde få bestämma vem som ska få vara medlem i förbundet.

Transport ska därmed betala motpartens rättegångskostnader på cirka 223.000 kronor. Däremot avslås alltså Fredlunds skadeståndskrav på 100.000 kronor för kränkning av föreningsfriheten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program