Högerallians vinner valet i Sverige enligt ny mätning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Nyligen pekade en opinionsmätning från GP/Sifo på att det skulle vara väldigt jämnt mellan den högerallians som består av det konservativa blocket samt Liberalerna och de rödgröna partierna, förutsatt att Liberalerna tog sig över spärren. Enligt en nylig mätning av DN/Ipsos har istället högeralliansen ett betydande övertag.

DN/Ipsos bjuder på siffror som kan visa på en omsvängning inom opinionen. Länge har det varit jämnt mellan de rödgröna och högeralliansen i olika mätningar, men nu tar sig Liberalerna över fyraprocentsspärren för första gången på mycket länge i en opinionsmätning. Det gör att högeralliansen har ett kraftigt övertag rent parlamentariskt, då de samlar 49 procent av stödet och de rödgröna partier som klarar fyraprocentsspärren samlar 46 procent av stödet. Rent mandatmässigt skulle högeralliansen samla 178 mandat medan de rödgröna skulle landa på 171 mandat.

Det har varit flera nattsvarta rubriker för oppositionen i Sverige och många talar om ett stort försprång för statsminister Magdalena Andersson (S). Krisrubrikerna under början av Covid 19 år 2020 där detta framstod som ett hot mot samhället drev upp regeringspartiet Socialdemokraterna till rekordsiffror. Dessa föll däremot tillbaka när krisrubrikerna mattades av. När nuvarande krisrubriker om påstådda hot mot Sverige, denna gång på grund av Ukraina-konflikten och händelser i Sveriges närområde kopplat till detta, mattas av återstår det att se om det blir samma rekyl för Socialdemokraternas siffror denna gång.

DN/Ipsos ger bilden av att vi för tillfället har ett mycket jämnt val framför oss, förutsatt att Miljöpartiet klarar riksdagsspärren. Miljöpartiet är däremot ensamt under spärren i DN/Ipsos mätning och har en generellt stark nedgång i opinionen. Miljöpartiet är dessutom generellt överskattat i opinionsmätningarna jämfört med valresultaten de presterar, men det är lång tid kvar fram till valet och mycket kommer hända fram till dess. Skulle Miljöpartiet inte ta sig över spärren och DN/Ipsos siffror blir valresultatet vinner högeralliansen en betryggande seger.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program